Защо мирише в Карнобат?

OFFNews - Бургас 19 септември 2015 в 09:12 6654 0

Снимка karnobat.acstre.com

Месеци наред над Карнобат се носи неприятна миризма. Гражданите сигнализират в общината и в районната прокуратура, но без ефект. 

Според жителите на Карнобат източник на лошата миризма са съоръжения за преработка на птичи тор на „Агрошанс Комерс“ ЕООД, собственост на местния крупен бизнесмен Минчо Гроздев, който е и местен лидер на Земеделски народен съюз.

По думите на местния лидер на НФСБ Стефан Райнов Карнобат мирише на изпражнения, особено през почивните дни. Райнов се обръща към прокуратурата, след като при него са постъпили сигнали от граждани. 

Гроздев обаче обяснява, че неговите съоръжения не работят, а миризмата идва от краварниците в района. 

С казуса се ангажира и друг политик – депутатът от БДЦ Стефан Кенов, който живее в Карнобат. Кенов сигнализира Министерството на околната среда и водите и Министерството на регионалното развитие.

Той получава уверение от екоминистъра Ивелина Василева, че проблемът е решен.

„Съоръженията за утилизиране на пресен птичи тор в биологичен са демонтирани и има издадени заповеди за спиране на производството. Заводът, който работеше без разрешително, вече е спрял дейност. Аз не съм посочвал в сигнала си нито обект, нито фирма. Констатациите са, че миризмата идва от завод за утилизиране на птичи тор, който се е намирал в два поземлени имота, находящи се в двора на бившето ДЗС – Карнобат, които са собственост на „Агрошанс Комерс“, коментира Стефан Кенов.

Той пояснява, че при първите проверки на РИОСВ не се установява съоръженията да работят, но в последствие, при нова инспекция, намират функциониращи машини, произвежда се тор и е имало готова продукция.

Кметът на Карнобат Георги Димитров твърди, че задушливата миризма вече не се усеща толкова. Според него е доказано откъде идва проблемът и е категоричен, че вонята не е идвала от краварници, както твърди собственикът на завода преработка на птичи тор.

Самият Минчо Гроздев е категоричен, че заводът не работи и смята, че става въпрос за атака срещу него преди предстоящите местни избори. 

„Проверките започнаха след сигнали от община Карнобат. Определено са свързани с политика, тъй като ние сме опоненти на настоящия кмет и той решава да си разчисти сметките с нас. Кметът има контакти с депутати. Депутатът Кенов, например, който в случая изпълнява поръчки според мен“, коментира Гроздев.

Той признава, че са му наложени санкции от РИОСВ, но пояснява, че ги обжалва в съда. Казва, че му е извършена тенденциозна проверка, със заключения, които не отговарят на истината.

Гроздев твърди, че над Карнобат си мирише отдавна – има пет краварника, незаконни сгради, в които се отглеждат животни, отпадъците се изхвърлят в реката и тя разнася миризми из града.

Бизнесменът показва и констативен протокол от изненадваща проверка на РИОСВ, в който е описано, че „няма монтирана инсталация“. В документа обаче пише, че има "части от съоръжения, които са разглобени“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!