Заравят ли томахавката? Президент и премиер заедно на честванията на Гоце Делчев в Благоевград

OFFNews 03 февруари 2022 в 17:54 3164 2

Честването на 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев се превърна в гореща тема за българската политика днес.

В късните следобедни часове на деня правителствената пресслужба информира за промяна в плана на премиера Кирил Петков. Той ще бъде на честванията в Благоевград заедно с президента Румен Радев. 

Уточнението бе направено малко след съобщението, че министър-председателят ще поднесе венец пред паметника на Гоце Делчев в Борисовата градина утре заедно с временно управляващият посолството на Република Северна Македония у нас Владимир Кръстевски. Това ще стане след блиц контрола в Народното събрание с негово участие.

Но така или иначе общо честване на България и Македония няма да има, както прогнозира преди това българския министър-председател.

Последното съобщение е намек за помирение между президента и премиера по темата "Македония". Посещението на Кирил Петков в Скопие бе повод за критика от страна на Румен Радев, според когото то е прибързано, а "всяко прибързано действие на българското правителство и всеки позитивен предварителен сигнал може да се тълкува превратно като отстъпка от българската страна".

Последва отговор от Кирил Петков, който обяви, че посещението му е "ужасно закъсняло".

"Не аз като Кирил Петков, като министър-председател, то беше закъсняло като българската страна да има активна позиция, да има конструктивен тон на действие, да има ясни цели и да има точен подход", посочи премиерът.

Разминаването в позициите на премиер и президент бе изтълкувано като "конфликт и разкол" от опозицията и подозрение, че се задават нови Боянски ливади.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

03.02 2022 в 21:31

езика е гербаджийски - томахавки, Карл Май, Винету...

5827

1

pisnamiotmutri

03.02 2022 в 18:51

Toмахавка не е имало. Само медиите и ГЕРБ я тикат насам-натам. Единият си е дал мнението, другият отговорил на журналисти, че неговото мнение е различно и толкова. Ако демокрацията е вадене на томахавка то да се върнем в някой режим викам
 
X

Да помогнем на украинските деца!