Опозицията видя 'конфликт и разкол' в отношенията Радев-Петков

Ружа Райчева 02 февруари 2022 в 12:14 2297 2

Снимка Министерски съвет

Опозицията вижда "конфликт и разкол" във вчерашната размяна на критични реплики между президента Румен Радев и премиера Кирил Петков, а управляващата коалиция подкрепя премиера.

"Не е напрежение, а конфликт между Радев и Петков. Да ви преведа - “Не ми пипай хората” му каза Радев. Петков му отговори “Не ми се бъркай", заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков в кулоарите на парламента. 

По думите на Биков не е ясно дали ще има нови избори. “В смяната на ръководството на Булгаргаз пролича корпоративния интерес, който ние от ГЕРБ отдавна сме заявили", добави Биков.

Вчера президентът отправи към премиера две критики - че посещението му в Северна Македония е било прибързано и че смяната ръководството на "Булгаргаз" напомня на поведението на бившия редовен кабинет и по-точно на стила на бившия премиер Бойко Борисов. 

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов заяви, че е "излишно да се критикува премиерът Петков по този начин":

"Дали има напрежение, трябва да питате тях, не мога да бъда инструмент за измерване на напрежението. Рано е даваме оценки на премиера по отношение на Северна Македония. Време е да подадем ръка и да поддържаме позитивен тон, много е важно да намерим изход от този изключително сложен възел и трябва да подкрепим Кирил Петков в усилията му. Винаги имаме време да се мръщим и да тропаме по масата", каза той. 

Според Иванов срещата на Пендаровски с ОМО Илинден е очевидна провокация. Той заяви, че всички трябва да са готови за евентуални избори, но ДБ ще работи за стабилно правителство и това основно зависи от парламента, а не от отношенията между Румен Радев и Кирил Петков. "Ще има още дълго време управление", заяви Христо Иванов. 

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов смята, че “Петков се опитва да се разграничи от ментора си Радев чрез Северна Македония".

Според Момчил Иванов от "Има такъв народ" не може да се говори за разкол и това е нормално за едно коалиционно управление:

"Това са нормални процеси на наслагване, които ще бъдат изчистени. Не мога да взимам страна - това са две различни институции, ние сме законодателен орган. Това, което зависи от нас, го вършим."

От "Продължаваме промяната" и БСП отказаха да дадат коментар по темата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

2

pisnamiotmutri

02.02 2022 в 14:12

Явно от ГЕРБ разбират демокрацията като конфликт. Ако си на различно мнение има конфликт. И тези са в ЕНП.

14469

1

случайно прочетох

02.02 2022 в 12:25

Тома Биков е за лекар!!! :-))))))))))))