Няма да има общо честване на Гоце Делчев от България и Македония

Петков поднася цвета пред паметника на революционера в Борисовата градина

OFFNews 03 февруари 2022 в 14:59 3424 0

Общото честване на 150 години от рождението на Гоце Делчев от България и Северна Македония няма да се състои. 

Министър-председателят Кирил Петков ще поднесе венец пред паметника на "Гоце Делчев" в Борисовата градина утре заедно с временно управляващият посолството на Република Северна Македония в България Владимир Кръстевски, съобщиха от Министерския съвет. Премиерът Петков ще участва в събитието след края на блиц контрола в Народното събрание, уточняват от "Дондуков" 1. 

България и Северна Македония подготвят съвместно честване на 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари, обяви премиерът Кирил Петков по време на изслушването си пред парламента в петък в отговор на въпрос от бившата външна министърка от ГЕРБ Екатерина Захариева. 

Покрай съобщение на БТА за откриването на националния пресклуб на агенцията в Скопие в деня на рождението на Гоце Делчев се разбра, че на събитието са поканени да присъстват външният министър Теодора Генчовска и председателят на медийната комисия в НС Тошко Йорданов.

От МВнР до този момент няма информация дали Генчовска ще води българската делегация в Скопие и кой ще бъде в състава ѝ. 

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски и външният министър на страната Буяр Османи няма да присъстват на утрешното честване на 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев, защото са в чужбина, съобщи БНТ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!