Започва натоварената с очаквания визита на Кирил Петков в Скопие (видео)

Следващата среща правителство-правителство ще е на 25 януари

Георги А. Ангелов 18 януари 2022 в 09:55 3532 0

Снимка Пресцентър - МС

Започна еднодневната визита на министър-председателят Кирил Петков в Скопие.

Българската делегация вече кацна в Северна Македония. На летището Петков бе посрещнат от министъра на външните работи на Буяр Османи, съобщи пресслужбата на МС и разпространи първите кадри оттам.

Премиерът е начело на правителствена делегация, в състава на която са министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев и заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.

"Идваме, за да направим работен график за следващите шест месеца и да уговорим работата на петте работни групи", заяви пред журналисти преди кацането Петков. От думите му стана ясно, че се очаква по една работна среща всяка седмица. Следващата среща на правителство-правителство ще е на 25 януари.

В Северна Македония Петков ще се срещне с министър-председателя на Република Северна Македония Димитър Ковачевски. Двамата ще разговарят на четири очи, след което двете делегации ще имат и съвместна среща.

В рамките на визитата премиерът Кирил Петков ще се срещне още с президента Стево Пендаровски и с председателя на парламента Талат Джафери. Предвидени са също разговори на премиера Петков с председателя на Демократичен съюз за интеграция Али Ахмети и с Християн Мицкоски, председател на ВМРО-ДПМНЕ.

Визитата вече бе отложена веднъж заради карантината на българския премиер след заседанието на КСНС миналата седмица.

Министър-председателят ще се срещне и с представители на българската общност в Република Северна Македония.

Посещението е следено с повишен интерес, тъй като поставя начало на разговорите между двете нови правителства на България и Македония. Те са натоварени с очаквания да разрешат проблемните точки в двустранните отношения, които засега спират България да даде зелена светлина за преговори за членство на РСМ в ЕС.

Македонският външен министър: Вече не сме в Югославския съюз, влизаме в съюз с България

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови