Македонският външен министър: Вече не сме в Югославския съюз, влизаме в съюз с България

Георги Савчев Последна промяна на 17 януари 2022 в 20:12 13819 1

Снимка МВнР - Северна Македония

Буяр Османи

Ние не сме вече в Югославския съюз, ние влизаме в съюз с Република България. Влязохме вече в НАТО, съюзници сме в НАТО, искаме да влезем и в ЕС. И искаме да изграждаме отношенията си в тази посока. Така че всички въпроси, които са наследени от югославското отношение към България, не бива да бъдат пренасяни в нашата независима Република Северна Македония, заяви пред БНТ македонският външен министър Буяр Османи. 

Всичко това трябва да се коригира чрез един процес на добра воля и доверие. Съгласни сме да го направим, обяви Османи.

Според него "новата динамика, новата глава в отношенията ни, която сега отварят двете правителства" - на София и на Скопие, трябва да се отрази и на Съвместната експертна комисия по историческите и образователни въпроси: "Дали това ще бъде в структурата на комисията, дали в начина ѝ на работа, необходимо е освежаване."

Трябва да върнем политическото сътрудничество, позитивната атмосфера, комуникацията между хората. Това ще създаде нов поглед - и от страна на историците, каза Буяр Османи.

За настояването на официална София за "пълното равноправие на македонските българи с останалите части от народи на Република Северна Македония, изрично изписани в тяхната конституция", Османи коментира:

"В света Република Северна Македония е позната като държава с най-голяма степен на колективни права на гражданите. Ето, знаете, аз принадлежа на албанската общност в Република Северна Македония. И мога да кажа, че наистина постигнахме етническите общности да имат най-високата степен на интеграция в обществото и възможност за реализиране на правата им на идентичност, култура и т.н. Ние се гордеем с този наш имидж, тази възможност, която създадохме в нашето общество. И абсолютно споделяме мнението, че това трябва да се отнася за всяка група граждани, всяка общност, в това число и българската общност. Охридският рамков договор смени отношението на държавата към общностите и мисля, че никой не трябва да бъде изключван. А напротив - да влезе в процеса на интеграция на общностите в това наше общо мултикултурно и мултиетническо общество."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови