Захариева: Нямаме и 1 лев за зимна поддръжка до 31 декември

OFFNews 27 октомври 2014 в 10:31 1903 8

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на регионалното развитие в служебното правителство с премиер Георги Близнашки
Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на регионалното развитие в служебното правителство с премиер Георги Близнашки

В бюджета нямаме и един лев за зимна поддръжка до края на годината. Това призна вицепремиерът и министър на регионалното развитие в служебното правителство Екатерина Захариева в интервю за bTV.

"Всичко беше изхарчено по средата на годината. Фирмите ще работят, но ще им бъде платено през 2015 г.", обясни тя и разказа, че когато станала министър, заварила 88% изхарчен бюджет на МРР и Агенция "Пътна инфраструктура".

"Предишното Народно събрание направи актуализация на бюджета, но само на бюджета на Националната здравноосигурителна каса, а не и на държавния бюджет, тоест парите за министерствата трябваше да се съкратят още веднъж и парите за зимно поддържане изчезнаха съвсем", каза Захариева и определи изразходването на тези средства за каквото и да е друго нещо като "недопустимо".

В сряда Министерският съвет ще обсъди откъде да бъдат пренасочени пари за възстановяването на пропадналия път Симитли - Банско, където подпорна стена рухна заради активизирало се свлачище. Пътят към зимния курорт може да бъде възстановен с минимум 600 000 лева, надявам се МС да откликне, за да не се наложи да го затворим през зимата, каза Захариева.

От петък там се правят геодезически проучвания. Ремонтът ще бъде направен след пряко договаряне, каза още Захариева.

Служебният вицепремиер коментира и казуса "КТБ". Според нея все още не е късно да се справим с кризата, а възможен изход би бил проследяването на "изчезналите" 4.2 милиарда лева и връщането им в банката.

"4.2 млрд не може да се изпарят. Дори и да са давани пари на създадени вчера фирми, тези хора са ги дали на някой или са купили нещо. Има големи компании, собственост на един от акционерите, които да се върнат и на които банката да стане собственик, за да може хората да си получат парите", поясни Захариева.

Тя не се нае с прогноза дали КТБ може да бъде спасена, но бе категорична, че евентуалното й спасяване не е редно да бъде правено с пари на данъкоплатците.

Дали управителят на БНБ Иван Искров да си подаде оставката, ще реши самият той.

"Това е негово лично решение. Така е разписан законът за БНБ, че никой не може да влияе на решенията на управителя и подуправителя", каза Захариева, като подчерта, че "надзорът очевидно не е правен както трябва", за да има "дупка" от 4.2 милиарда лева.

"Не знам дали Искров има вина. Тя се определя от други органи. БНБ наистина е един от най-независимите регулатори, поне на хартия, и ако надзорът не е извършван по начина, по който е разписан, със сигурност някой в БНБ има вина. Там нещо се е случило. Хората, които имат вина, трябва да понесат отговорността, но това се доказва от съда и прокуратурата", каза Захариева.

На въпрос дали е получила показа да бъде министър в следващото правителство тя заяви, че не е получавала такава покана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови