46 000 домакинства без ток заради снега (обновена)

OFFNews 27 октомври 2014 в 07:46 3444 0

Снимка Булфото

Най-малко 46 000 домакинства в цялата страна остават без ток в понеделник след снежните бури през почивните дни.

Към 12 ч. днес без ток остават около 30 000 клиенти на ЕНЕРГО-ПРО в 297 населени места. От тях 162 са в област Габрово. В Габрово остава в сила обявеното бедствено положение. Във област Велико Търново без ток са 66 населени места, в Разград - 26, в Шумен - 20, в Търговище - 21, в Русе - две села.

Други 16 000 домакинства към EVN също са без електричество. Те са в общините Ловеч, Троян и Самоков. Бедствето е положението в Габрово, Севлиево и Бургас. В Габрово денят е неучебен. Други 44 селища в планинските области и тази сутрин са с частично или напълно прекъснато електрозахранване, по данни на EVN.

Нормализира се и обстановката в Хасково. От общината днес започват оглед на наводнените в събота къщи. Пострадалите могат да получат еднократна помощ от 325 лева. По предварителна информация става въпрос за 60 наводнени къщи.

В родопската част на област Пазарджик остава аварията по 110-киловолтов електропровод на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). След неговото възстановяване от ЕСО екипите на EVN България са в готовност да включат електрозахранването за голяма част от засегнатите в райони населени места. Дружеството е осигурило 3 допълнителни екипа  в този район.

В зимна ваканция са общо 50 училища, съобщи Министерството на образованието и науката. 31 от тях са в област Габрово, 6 училища в област Ловеч, 2 училища и 9 детски градини в област Разград, 1 училище в област Силистра - поради спиране на електрическо захранване. От 27 до 29 октомври пък няма да се учи в едно училище в област Хасково поради непредвиден ремонт на отоплителната инсталация.

По данни на АПИ движението по магистралите е добро и са проходими. "Златишкия" и "Върбишки" проход са затворени за всички МПС.

Днес сняг ще превалява слабо в Родопите и югоизточните райони, но и там валежите ще спрат по-късно през деня.

Над Източна България ще остане облачно, след обяд отново ще завали дъжд, в Лудогорието - дъжд и сняг. В Централния Предбалкан е възможно да превали слаб сняг. В Източна България вятърът ще отслабне, но все още ще бъде умерен, по Черноморието и силен от север. Максималните температури ще са между 2° и 7°, в югозападните райони - до 11-12°, в София - около 5°.

Над Черноморието времето ще остане облачно и ветровито със силен северен вятър. По южното крайбрежие ще продължи да вали дъжд, а след обяд ще завали и по северното. Максимални температури на въздуха между 6° и 8°.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!