За финал парламентът отново ще се опита да вдигне минималната заплата

Йорданка Веселинова 27 януари 2023 в 06:30 3036 0

Архив

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Корнелия Нинова

В последните дни на 48-ото Народно събрание и три месеца преди изборите депутатите отново ще опитат да вдигнат минималната работна заплата до 850 лева по предложение на БСП.

В сряда предложението на левицата за включване на Кодекса на труда в дневния ред мина със 104 гласа "за", 5 "против" и 93 "въздържал се". 

През декември БСП направи над 30 опита да вдигне минималната заплата до 50% от средната - над 20 опита за вкарване на Кодекса на труда в програмата на депутатите и още около 10 - през удължителния закон на Бюджет'2022. Всички тези опити се проваляха с гласовете на ГЕРБ-СДС, "Демократична България", "Български възход" и ДПС. В сряда обаче БВ подкрепи влизането на точката в дневния ред, както и двама от ДПС, всички от "Възраждане", ПП, БСП и още трима от ДБ.

От левицата, които са вносители на текстовете, прогнозират, че проектозаконът отново ще бъде бламиран с пренареждане на точките от дневния ред.

Казусът с минималната заплата

На 20 декември социалната комисия в парламента реши да увеличи не основната, а брутната минимална заплата, в която влизат и "клас прослужено време", и бонусите за нощен и извънреден труд. По-късно ПП отказа подкрепа. Междувременно КНСБ обяви на съвместен брифинг с БСП в парламента, че ще излязат на протест, ако минималната заплата не бъде вдигната, и заплашиха: "Който пипа клас, пада от власт!".

Ден по-късно депутатите се захванаха с удължителния закон на Бюджет'2022. Тогава бяха направени няколко опита за вдигане на минималната заплата до 850 лв., каквото бе и искането на синдикатите. Опитите обаче се провалиха. На 29 декември, по време на последното си заседание за 2022 г., Министерският съвет реши минималната работна заплата да стане 780 лв. от 1 януари 2023 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews