Минималната работна заплата става 780 лева от 1 януари

Йорданка Веселинова 29 декември 2022 в 15:48 2907 0

Архив

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

На последното си заседание за годината Министерският съвет определи размер на минималната месечна работна заплата

Минималната работна заплата ще стане 780 лв. от 1 януари 2023 г., реши правителството на последното заседание на Министерски съвет за тази година.

Размерът ѝ ще се повиши с 9,9% спрямо сегашната ѝ стойност. При определянето на новия размер са отчетени реалните параметри на макроикономическата среда и възможностите на държавния бюджет.

От 1 януари 2023 г. минималната часова работна заплата ще бъде 4,72 лв.

От МС пишат, че предлаганият нов размер на минималната работна заплата ще допринесе за намаляване на бедността сред работещите и на неравенствата в разпределението на доходите.

Ръстът на най-ниското възнаграждение за труд ще повиши покупателната способност и потреблението на най-нискодоходните групи от пазара на труда, ще увеличи мотивацията на работната сила и ще намали нелоялната конкуренция.

Социалният министър Лазар Лазаров каза на брифинг, че увеличението на МРЗ ще струва на бюджета за една година малко над 300 млн. лева.

Миналата седмица парламентът опита да вдигне минималната заплата на 850 лв., но предложенията в удължителния закон на бюджета бяха отхвърлени, а промените в Кодекса на труда не влязоха за второ четене в зала. От синдикатите настояха за 850 лв. минимална заплата и заплашиха с протести.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови