Връщаме невзривените мини от Горни Лом на гърците

Юлиан Христов 04 юни 2015 в 16:50 2278 0

Връщаме невзривените мини от Горни Лом на гърците

Невзривените мини от завода в Горни Лом ще бъдат върнати на гръцката страна. Това стана ясно от думите на военния министър Николай Ненчев, който днес беше изслушан от депутати в комисията по отбрана. 

Пред журналисти той обясни, че със съдействието на външния министър Даниел Митов са проведени разговори за връщане на боеприпасите в Гърция. „Правим всичко възможно да ги върнем на гръцката страна, защото ние нямаме отношени към този въпрос. Ангажиран е и министърът на външните работи. Мисля, че има доста сериозен напредък и аз силно вярвам, че тези мини ще ги върнем обратно в Гърция, за да не натоварваме нашия, и без друго, орязан бюджет“, коментира Ненчев.

На 1 октомври 2014 година 15 души загинаха при взрива в завод „Миджур“. Сред тях беше и синът на собственика на завода. В завода бяха складирани 76 тона взрив, което представлява 191 хиляди невзривени мини на гръцката армия.

Ненчев обясни, че не очаква военни да излязат на протест на 12 и 13 юни. Синдикатите в отбраната подкрепиха колегите си от МВР, които обявиха, че ще излязат на протест заради несъгласието им с пенсионната реформа.

"Днес разговарях с вицеадмирал Николов (началника на отбраната, бел. ред.) и той ме увери, че в тази посока няма основание за безпокойство, тъй като той е провел разговори с началниците на различните родове войски", каза Ненчев. Той все пак не се ангажира с това, че нито един военен няма да подкрепи протеста на полицаите.

Министърът обясни, че до момента няма увеличаване на рапортите за напускане. 

24 души в момента работят по ремонта на оградата на границата. Става въпрос за около 80 метра от оградата, която падна. Ненчев обясни, че ако се наложи ще бъде извършена проверка и ще бъдат ремонтирани и други участъци, като към момента разходите са изцяло за сметка на военното министерство. Ненчев обаче смята да поиска парите да му бъдат възстановени. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!