МВР оставило два месеца 76 тона взрив да "цъкат" без охрана в "Миджур"

Едва тази седмица вътрешното министерство сложи охрана в завода, където взрив отне живота на 15 души

Юлиан Христов 12 декември 2014 в 11:28 7749 5

Останките от завода в Горни Лом след взрива на 1 октомври 2014 година

Снимка Министерство на отбраната

Останките от завода в Горни Лом след взрива на 1 октомври 2014 година.

МВР е оставило 76 тона взрив (191 хиляди невзривени мини) на територията на завод "Миджур" без никаква охрана в продължение на два месеца. В завод "Миджур" при взрив на 1 октомври загинаха 15 души. Въпреки огромното количество боеприпаси МВР поставя засилена охрана едва от началото на седмицата. 

Това става ясно от стенограмата от последното заседание на правителството в сряда.  

Вътрешният министър Веселин Вучков обяснява какви мерки са взети от МВР по отношение на охраната - разположени са допълнителни пет поста, т.е. 20 души на денонощие или общо 600 на месец. Спряно е и транспортирането и внасянето на допълнителни количества, а собственикът на завода е заявил, че няма да има претенции към държавата "само и само да се отърве по някакъв начин от тези 190 хиляди мини".

"Те бяха без охрана", пояснява премиерът Борисов, на което Вучков казва, че "охрана вече има", но въпросът е какво може да бъде направено с мините. Според него има два варианта - да бъдат взривени на полигон или утилизирани от държавно предприятие. Министърът заявява, че утилизацията е "един бизнес за огромни пари, който обаче струва много човешки животи почти всяка година" и е недопустимо държавата да дава тази дейност да се върши от частни фирми. Освен това той предлага да се забрани вноса на чужди боеприпаси, "за да не се превръщаме в кошче за оръжейни отпадъци в България". Вучков припомня и идеята за създаване на национален център за утилизация на боеприпаси.

Финансовият министър Владислав Горанов предлага собственикът на завода да поеме разходите за утилизирането на останалите в завода мини, тъй като той вече би трябвало да е получил пари за унищожаването на гръцките мини. "..и след като няма и лиценз да го прави, да бъде така добър да сключи договор с някой, който има лиценз и който може да го прави, и да му плати, защото той е взел пари за това", пояснява министърът.

Военният министър Николай Ненчев допълва, че ако тези боеприпаси бъдат прибрани в складове на армията, "белята може да стане още по-голяма". Той пояснява, че едно от дружествата на Министерството на отбраната - "Дунарит", може да се заеме с унищожаването с капацитет от 220 бройки на ден. Унищожаването на мините обаче можело да се забави, защото е необходимо специалистите да се запознаят с технологията, тъй като мините отдавна не се използват, а и са създадени по други стандарти. 

Сега отварям приказка в тази насока, но нашите поделения също са задръстени, господин министър-председател, с такива взривни вещества. И те са купени от частни фирми преди много години, някои от преди десет години, те не идват да си ги прибират и ние сега ги охраняваме, пазим им тези взривни материали и трябва да намерим в най-скоро време начин да освободим от тях тези поделения и складове, жалва се Ненчев.

Той смята, че по-неудачният вариант е мините да бъдат взривени на полигон, както и да бъде разгледан вариантът за връщане на мините на собственика им в Гърция.

Кардиналното решение според Борисов е "да не се занимаваме повече с черни забрадки", имайки предвид роднините на загиналите: 

Уважаеми господа министри, МВР и МО водещи, Министерството на финансите да провери заедно с тях какви договори, как и по какъв начин бихме могли да си вземем парите. До другата сряда искам да ни предложите тук на кабинета ясно решение. Забраняваме, вкарваме в парламента, ратифицираме и не се занимаваме повече с черни забрадки. Всяка година гинат хора, този път 15. Ами тези 190 хиляди! Ако и те бяха гръмнали, то ще отиде сигурно до Видин взривната вълна! Това са 76 тона взрив стоят и с пълно безхаберие. Чувате тук министърът какво ви говори: 10 години седят, някой изкупил мини или боеприпаси и седят по складовете, не отива да си ги взима. Откъде накъде? И ние плащаме.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови