"Война с Русия не е в приоритетите ни"

Нели Чолашка 04 февруари 2015 в 13:39 7698 43

Снимка Сергей Антонов

Бойко Борисов на блиц контрол.

Ние не искаме война с Русия, не ни е в приоритетите, обяви премиерът Бойко Борисов на серия от въпроси по време на блиц контрола.

Не само лидерът на "Атака" Волен Сидеров, но и депутати от БСП, БДЦ и АБВ го питаха за намеренията да се разположи база на НАТО в България във връзка конфликта между Русия и Украйна.

"Ние с руската страна не сме влизали в конфликти, нашите конфликти там са чисто бизнес отношения - купуваме най-скъпия газ. Изобщо не се касае за дружбата, мира, любовта", уточни Борисов.

Той обяви още, че България не е поемала ангажименти за разполагане на тежко въоръжение на своя територия и използването й за разрешаване на конфликта в Украйна.

Премиерът се ангажира, че ако към страната ни бъде отправено искане, то ще бъде представено в парламента и всички заедно ще вземат решението.

В началото на контрола Янаки Стоилов от БСП го попита дали той, член на кабинета или президента е давал съгласие за разполагане на тежко въоръжение на наша територия. 

Борисов обясни, че е провел половинчасов разговор с военния министър Николай Ненчев преди заседание на НАТО, в което шефът на отбраната ще участва.

"Казал съм му да не поема ангажименти, каквито и да е. Ако има такива – ще дойдем в парламента и ще кажем категорично.

Българският народ е миролюбив и всяка такава тема не е приемлива. Не може някой лекомислено да дава съгласие, камо ли за такава техника“, каза още Борисов.

Той обясни, че единственият ангажимент, който е поеман е за логистични изнесени щабове у нас, които не са свързани с никаква техника.

Бойко Борисов пое ангажимент да организира изпращането на хуманитарна помощ за цивилните граждани на Украйна, ако парламентът вземе решение за това.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!