Борисов: Денонощно работим, за да не прелеят язовирите

Нели Чолашка 04 февруари 2015 в 13:03 3725 8

Бойко Борисов в парламента.

"Работи се активно да не се допусне от язовири или подобни критични маси води да стане по-голяма трагедия и денонощно хората са там".

Това отговори премиерът Бойко Борисов по време на блиц контрола на депутата от ГЕРБ Светослав Иванов. Иванов уточни, че задава този въпрос, защото вчера от БСП се опитали да използва наводненията за политически цели.

"На мен не ми е нужно да ме предпазвате от партиите, ролята на партиите е да се опитат да бъдат забелязани", сряза го лидерът на ГЕРБ.

Бойко Борисов уточни, че няма да се включи в политизирането на темата, въпреки че вчера левицата го обвини, че той носи отговорност за наводненията, защото не е предприел никакви мерки, за да не бъдат допуснати. Той пък им напомни, че наводненията не са от вчера, нито ураганните ветрове и валежите.

"Има просмукани почви с води, които няма къде да се оттичат и особено там, където почвите вече трети месец не се оттичат, всеки нов дъжд е критичен", посочи премиерът.

Той отчете още, че има само 15 язовира, които нямат собственик, но за тях вече се грижат областните управители. "Лесно можем да ги източим, но както сега е киша, така ще дойде жега и ще са ни нужни за дейности като земеделие", допълни Борисов.

Премиерът уведоми депутатите, че областните управителите са по селата и следят да няма повече жертви.

Според него обаче загиналите сега при потопа не са в следствие на наводненията. Той сравни тези жертви с жертвите в катастрофите по пътищата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови