Вигенин: Служебният кабинет прилича на кабинет на промяната, какъвто можеше да бъде създаден в 45-ото НС

OFFNews 11 май 2021 в 20:41 4753 0

На пръв поглед прави впечатление, че служебният кабинет е много силен експертно. Всеки един от хората в този кабинет има солидна биография, а по-младите и с по-малка професионална биография са със солидно образование. Вторият важен елемент е, че в него виждаме хора, които са свързани с лявото, с дясното, непартийни фигури. Много прилича на един кабинет такъв, какъвто можеше да бъде създаден в 45-ото Народно събрание. Това заяви зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин в предаването "Лице в лице" по bTV.

"Това е може би напомняне на партиите, че предстоят нови избори и ново Народно събрание, в което може пак да сме в сходна ситуация и че въпреки всичко трябва да се направи много по-сериозен опит за диалог и за създаване на правителство на промяната", добави той. 

Според Вигенин основната задача на служебния кабинет е да произведе изборите, да се ангажира с мерки по отношение на здравната криза и на задаващата се икономическа криза.

Относно поканата към Янаки Стоилов да участва в служебното правителство Вигенин заяви, че ръководството на БСП е било уведомено, като кандидатурата му е била одобрена от Изпълнителното бюро и Националния съвет на партията.

"От БСП разглеждаме участието на Янаки Стоилов в служебния кабинет като ясен сигнал и към нашата партия, и към гражданите, че ние стоим зад президента, че има ясна комуникация между нас и президента и че опитите да се вбива клин между нас за безпочвени", отбеляза Вигенин.

"Янаки Стоилов е консенсусна фигура вътре в партията, а навън има силен авторитет, както и сериозен политически опит в последните 30 години, и с това може да бъде полезен на кабинета", добави той.

Зам.-председателят на БСП коментира и дейността на комисията по ревизията:

"В един момент като че ли беше изпуснат фокусът на тази комисия. Накрая останахме с впечатлението, че ревизираме няколко съмнителни бизнесмени, а всъщност главата на октопода се нарича Бойко Борисов. Неговото име сякаш изчезна в тези няколко дни, в които заседава тази комисия. Трябва да се фокусираме върху главния проблем, всичко друго е разклонения. Спорът между двамата бизнесмени е едно от тези разклонения на мафиотското управление, на което бяхме свидетели през тези години."

Той отбеляза, че обсъденото по време на заседанията на комисията трябва да бъде разследвано от прокуратурата. 

Вигенин определи краткото съществуване на 45-ия парламент като "една генерална репетиция, в която хората да се ориентират кой кой е и предстои да се види на предстоящите избори коя партия е спечелила симпатиите на избирателите с участието си в това Народно събрание."

"В 45-ия парламент никой с никого не си говореше и правителство не можеше да бъде съставено. Но без да има някакъв активен диалог се оказахме с общи позиции с новите партии по редица въпроси. Затова още в предстоящата предизборна кампания мисля, че всички трябва да подходим малко по-внимателно и да се опитаме да изградим мостовете, които са ни нужни, за да възстановим българскaта демокрация", изтъкна още той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови