Вигенин: Ще има отпор, ако нови политически проекти искат да откъснат наши структури

OFFNews 05 септември 2021 в 13:30 3045 0

„БСП не се притеснява от нови политически проекти, преживели сме много такива. Ако наистина се правят опити не само да бъде създаван нов проект, а да бъдат откъсвани наши структури, това ще срещне отпор. Но би било нелогично леви хора, каквито са нашите членове и симпатизанти, да се включат в един видимо десен либерален проект на Кирил Петков“.

Това заяви заместник-председателя на Народното събрание и народен представител от „БСП за България“ Кристиан Вигенин по БНР.

Според него по-притеснително е ако такива совалки се правят през президентската институция, която няма роля в подобни политически процеси.

„Моето лично мнение е, че президентът не е в позиция да изразява подкрепа за една или друга партия. Друг е въпросът, че се създадоха известни колебания след непремисления отговор на премиера Янев. Когато премиерът и министри, назначени от Радев, изразяват намерения да създадат или да подкрепят политически проект, това рефлектира върху президента. Не бива президентът да бъде въвличан в политическите амбиции на един или друг, той е надпартиен и трябва да остане такъв“, категоричен бе Кристиан Вигенин.

Той коментира и поведението на протестните партии в 46-ия парламент:

"У нас имаше известни надежди, че може да е настъпило известно преосмисляне, че предизвикателствата, пред които е изправена страната изискват действащо правителство, макар и с ограничен срок. Влизаме в зимата, в ковид криза, има очаквания за мигрантска криза и социално-икономически проблеми, които са на хоризонта. И всичко това България ще го посрещне без парламент и с ново служебно правителство, което ще бъде назначено от президент, който е в предизборна кампания. Трябва поне в следващите няколко дни да приключим с актуализацията на бюджета, за да оставим поне някаква минимална сигурност на българските граждани“, посочи той.

Кои са партиите на статуквото? 

„В последните дни „Има такъв народ“ започнаха пак да говорят как БСП била партия на статуквото, но именно „Има такъв народ“ се превърна в партия на статуквото. Те имаха три възможности да формират правителство и да започнат да се борят с това статукво и три пъти отказаха. Не можеш да бориш статуквото с повърхностни промени в бюджета и да променяш съдебната система и политиката като цяло с едни странични промени оттук-оттам в по някой закон“, каза още той.

Според социалиста от „Има такъв народ“ са показали неумение при организирането на работата на Народното събрание, когато са насрочили заседание на правна комисия без да си осигурят кворум.

„Предварително е било ясно, че двама народни представители от БСП не могат да участват в заседанието на правна комисия. Единият е бил на погребение в избирателния си район, а другият предварително е предупредил, че ще закъснее, но те не са го изчакали“, обясни Вигенин.

Той подчерта, че БСП ще подкрепи законопроекта за премахването на спецсъдилищата и спецпрокуратурата на редовното заседание на комисията.

„Взехме своето решение за връщането на мандата в момента, в който видяхме, че намеренията на другите партии за актуализиране на бюджета са сериозни, когато беше изменена програмата на Народното събрание и се насрочиха извънредните заседания на комисиите и на парламента", каза Кристиан Вигенин в отговор на въпрос за връщането на третия мандат.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Можеше ли да спасим убитата Силвия?