Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Венецианската комисия пак поиска агитация на майчин език

Елица Мартинова 10 февруари 2014 в 13:01 3649 2

Венецианска комисия

Венецианската комисия е изпратила късно в петък предварително становище по проекта за нов Изборен кодекс, изготвен от ресорната комисия на Мая Манолова, съобщи самата тя в кулоарите на парламента.

Манолова уточни, че не е имала достатъчно време да се запознае подробно с текстовете от доклада. Тя обаче бе категорична, че ще се опита да се съобрази с всички препоръки.

Попитана в какви насоки са препоръките на Венецианската комисия, червеното острие уточни: "Освен добри думи, има и част от обичайните критики за това, че хората, които излежават наказание "лишаване от свобода", са лишени от избори, за агитацията на майчин език, има сериозни забележки към активната регистрация, която сме предвидили текста."

Въвеждането на българския като официален за предизборните агитации предизвика критиките на Венецианската комисия още при мандата на ГЕРБ, когато автор на Кодекса беше Искра Фидосова. Тогава обаче от ГЕРБ останах категорични и запазиха регламента, който по същество ограничава кампаниите на турски език, които се водят в някои части на България.

Тя призна, че основната трудност пред новия изборен закон са били текстовете за активна регистрация на избирателите, целящи да изчистят избирателните списъци от т. нар. "мъртви души".

"Проблемът с избирателните списъци в България за нас е ясен - български граждани, които живеят в чужбина, макар да са длъжни да заявят факта, че живеят в чужбина, не го правят, така че реално държавата няма информаци къде точно се намират тези 2 млн. български граждани и затова всички тях се включват в избирателните списъци на България", каза Манолова и коментира, че един от начините за справяне с този проблем е бил регламентът за активна регистрация, но Венецианската комисия е изразил несъгласие с текста.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!