Quantcast

БСП представи новия Изборен закон пред посланиците на ЕС

Последна промяна на 10 февруари 2014 в 10:59 9922 7

Мая Манолова

Снимка Сергей Антонов

Проектът за нов Изборен кодекс, който в момента се разглежда на второ четене в ресорната комисия, ще влезе в пленарна зала още тази седмица.

Това обяви председателят на комисията Мая Манолова днес в парламента. Анонса си Манолова направи по време на среща под мотото "Новият Изборен кодекс - гаранция за честни избори" в Народното събрание. На нея лидерът на БСП Сергей Станишев и зам.-председателят на парламента Мая Манолова представиха проекта за нов Изборен закон пред посланиците на страните-членки на ЕС, дипломатите на страните, които са в процес на присъединяване към Съюза, посланиците на САЩ и Руската федерация и ръководителите на Информационното бюро на ЕС.

"Огромни са очакванията на българските граждани, хората искат честни правила, честни избори, искат да имат мотив да упражнят правото си на глас и в случаите, в които гласуват, техните гласове да бъдат отчетени честно и правилно", каза Мая Манолова.

По думите й страната има нужда от нов Изборен закон, защото "действащият кодекс предизвика хаос и манипулации на изборите през 2011 и 2013 г. и не отговаря в пълна степен на международните стандарти за честни избори."

Предимствата на новите текстове, които Манолова изброи, са:

  1. Изпълнение на препоръките от ПАСЕ, ОССЕ, Венецианската комисия, Групата държави срещу корупцията
  2. Участие на наблюдателите във всички фази на изборите
  3. Участие на опозицията в ръководството на избирателните комисии
  4. Професионална ЦИК
  5. Прозрачност в работата на избирателните комисии
  6. Коректни избирателни списъци
  7. Обективно отразяване на предизборната кампания
  8. Разумен срок за обжалване на решенията на ЦИК

Срещата се проведе в сградата на Народното събрание. Медиите бяха допуснати в залата, но само докато траеше представянето на Манолова. Още преди да започне дебатът и да се чуят препоръките на посланиците, журналистите бяха изгонени от залата и посъветвани да изчакат пресконференцията след срещата.

Междувременно в съседната зала на парламента ресорната комисия обсъжда на второ четене текстовете от новия Изборен закон. Членовете на комисията не бяха поканени на официалната среща с посланиците, което предизвика недоволство от страна на опозицията.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.02 2014 в 21:09

хората които ще се борят с корупцията и олигарсите, са част от тях.е питам аз, сами със себе си ли ще се борят? ха ха ха......

10.02 2014 в 11:51

"Изпълнение на препоръките от ПАСЕ, ОССЕ, Венецианската комисия, Групата държави срещу корупцията" - НЕЩО НЕ РАЗБРАХ ... КАК КОРУМПИРАНИ ПОЛИТИЦИ ЩЕ СЕ БОРЯТ С КОРУПЦИЯТА ?

10.02 2014 в 11:36

Малко встрани от темата на Манолова: Започна ли подписката за РЕФЕРЕНДУМ?

10.02 2014 в 11:33

Туй ли е новото..че то като предишното...

10.02 2014 в 11:16

Пълна прозрачност.. Само да напуснат медиите, ние навън ще им кажем "правилните думи"
ОСТАВКА БЕЕЕЕЕЕ!
Бива наглост, ама да не чуем реакциите на ЕС, САЩ и Русия нали... Да представят на простолюдието (гледах Майчето в някакво червено село с кмета се прегръщат, щото е от техните и учеха бабите как се гласува за.. БСП-то) какво им се пече на главата...
Това е скандално - да изгониш журналистите и да претендираш за обективност и за морал в политиката

10.02 2014 в 11:16

кого си мислят, че лъжат? толкова смешно и нагло изопачаване на ситуацията не съм виждал! дори греб не лъжеха толкова!!!

10.02 2014 в 11:11

"Широко публично обсъждане". Достатъчно е да участват правилните хора в обсъжданията. Някой се опитва да ни каже" "Какво ме интересуват вашите мнения. Ние сме законно избрани и решаваме какво и как да правим".