Важна поправка: КЕВР става последна инстанция за сделки като тази за ЧЕЗ

OFFNews 26 септември 2018 в 12:06 2142 0

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще се произнася последна по сделки с дялове на дружества, осъществяващи пренос и разпределение на електрическа енергия и газ, каквато например е тази за продажбата на ЧЕЗ.

Това решиха депутатите с приемането на второ четене на промени в Закона за енергетиката. Поправката, засягаща комисията, гласи: "Комисията се произнася след влизането в сила на всички други необходими разрешения и одобрения, свързани със сделката"

Така народните представители ремонтираха измененията, които приеха по-рано тази година, когато и вмениха новите задължения на КЕВР в опита да има механизъм да бъде спряно придобиването на ЧЕЗ от Гинка Върбакова. Още тогава обаче депутатите влязоха в спор дали това е възможно за вече сключени сделки.

С приетите днес поправки депутатите просто определиха, че комисията ще се произнася последна. Така обаче все пак въведоха някакви критерии, на базата на които КЕВР да взима решение, защото досега такива напълно липсваха. 

Както досега, КЕВР ще има решаващ глас и ще може да спира сделка, коментира председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев. На въпрос чие решение ще натежи, ако някой преди комисията не е одобрил сделката, но тя е, той отговори: "Всяко едно "не" от която и да е държавна институция в България има съответните законови последствия". 

Добрев отказа да коментира дали КЕВР ще може да се произнесе по сделката с ЧЕЗ. "Защото още в самото начало казаха, че той важи, понеже сделката не е приключила. Друга част от тях обаче казват, че сделката е все пак подписана и единствено плащането не е извършено. Това е въпрос към регулатора - какво смятат юристите в комисията".

По време на дебатите ДПС пък възразиха срещу това, че от текста за КЕВР отпада изискването комисия да взима решение по сделките, засягащи "националната сигурност и обществения ред". Те видяха закононарушение в поправките, защото така КЕВР ще се намества в частни сделки, извън тези за националната сигурност.

"С такива предложения, които се правят между първо и второ четене, има огромни съмнения. Става въпрос за това КЕВР да се намесва в части сделки. По този начин се нарушава Конституцията. Правим изменения за законопроекта, приет на 8 юли, което ни вкарва в още по-голяма задънения улица. Става въпрос, че отпада изречение, което посочва, че КЕВР регулира естествените монополи в интерес на гражданите“, обясни Рамадан Аталай от ДПС.

Той определи измененията като "поредното безсмислие" и предложи депутатите да не го приемат, но това не стана. 

От ГЕРБ обаче обявиха, че притесненията на ДПС са неоснователни. "Господин Аталай, използвате трибуната да се заяждате с народните представители", репликира Добрев.

„Единствената редакцията, която правим, е да се уточни редът и поредността, за да не се лутат регулаторните органи в България кой след кой трябва да се произнесе и да не чака всеки друг да се произнесе преди него. Тоест сделките по този закон трябва да минат по надлежния ред, като КЕВР се произнася след всички“, обясни Добрев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови