Външно предлага 30% увеличение на заплатите на работещите в министерството

OFFNews 01 декември 2022 в 20:53 1230 0

Николай Милков,

Снимка БГНЕС/Филип Свиленов

Николай Милков, служебен министър на външните работи

Проведени са срещи в Министерството на външните работи с представителите на Професионалното обединение и министър Николай Милков е изпратил доклад до министър-председателя Гълъб Донев с предложение за 30-процентно увеличение на основните работни заплати в системата на МВнР.

Това заяви заместник-министърът на външните работи и говорител Костадин Коджабашев на редовния брифинг на ведомството.

В сряда служители на Министерството се събраха тази сутрин на предупредителна протестна акция в двора на ведомството с искане за увеличаване на ниските възнаграждения. Те хвърляха жълти стотинки като символ на ниското заплащане на труда си.

Служители на МВнР започват протест от 2 декември (снимки)

От месеци служителите в МВнР настояват да бъдат преразгледани правилата за определянето на трудовите им възнаграждения, както и адекватното прилагане на Наредбата за командировъчните средства при задграничен мандат.

"Нагласата на всички е този казус да бъде решен в положителна посока за служителите на министерството. Въпросът е доколко финансовата рамка на държавата на този етап позволява определен процент увеличение на заплатата. А, че такова увеличение е необходимо, това е безспорно", заяви министър Николай Милков.

От Професионалното обединение на държавните служители от дипломатическата служба обявиха в сряза, че предприетите в средата на октомври символични стачни действия не са дали резултат, затова от 2 декември, петък, се преминава към ефективни стачни действия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови