Външният министър Генчовска: Заставаме изцяло в подкрепа на Украйна

OFFNews 20 февруари 2022 в 18:43 3860 7

Снимка БТА/Владимир Шоков

Постоянно пристига информация от съответните служби на страните членки и партньори в НАТО и ЕС, ситуацията около Украйна е изключително динамична и затова ние имаме готовност да реагираме на всякакви сценарии в най-кратки срокове. Това каза пред бТВ министърът на външните работи Теодора Генчовска след участието си в 58-мата  Конференция по сигурността в Мюнхен.

Според нея все още има инструменти за диалог, когато от двете страни има желание за този диалог. „В момента се наблюдава продължаващо увеличаване на руските сили и техника, което поставя в неприемливи условия и което е в противовес на международния ред, който е основан на ясни правила“, отбеляза външният министър.

"Байдън в петък заяви, че той продължава също дипломатическите усилия и в сряда предстои поредният кръг от разговори между секретаря Блинкен и руският външен министър Сергей Лавров. В четвъртък е предвидена среща на Г-7, дипломатическите усилия продължават“, допълни Генчовска.

„Мюнхенската конференция по сигурността беше полезна и навременна защото даде възможност всички политически лица, лидери, министри от целия свят да се съберат в този важен момент и да излъчат едно много ясно послание към Путин, че всички ние заставаме зад Украйна и сме готови да продължим диалога, но в същото време сме готови за реакция, която ще бъде категорична и единна, ако не се случи деескалацията, която е изключително необходима в този момент“, обясни Теодора Генчовска.

Тя допълни, че процесът с подготовката на санкциите, в който България участва, стартира много отдавна.

„Санкциите ще бъдат общи – икономически, финансови и индивидуални, и решението за тяхното налагане ще бъде взето от всички нас, в координация със САЩ и Великобритания, и това може да се случи във всеки един момент“, отбеляза Генчовска.

Според нея новите санкции ще бъдат много работещ механизъм:

„Изключително сериозен пакет е от санкции, доста всеобхватни са, със сигурност всяка държава поема своята тежест“, каза тя.


Не се предвижда местене на българското посолство в Украйна в друг град. „На сайта на МВнР са регистрирани 83-ма българи от Украйна, просто да бъдат локализирани къде се намират, само 6 са заявили желание да бъдат евакуирани в случай на необходимост“, обясни външният министър.

„Готови сме да понесем тежестите от евентуални санкции но най-важно е европейската система на сигурност, базирана на правила, да бъде съхранена. Заставаме изцяло в подкрепа на Украйна. Продължаваме нашите дипломатически усилия, като доказателство за това е планираното ми посещение с мен и министрите на външните работи на трите балтийски държави в Украйна, като планираме да посетим Източна Украйна“, заяви Теодора Генчовска.

Тя каза още, че биха посетили и Москва и това също ще бъде елемент от продължаването на политическия диалог, но трябва да има две страни в този диалог.

За ветото на Република Северна Македония Генчовска заяви, че най-важният елемент е да бъдат гарантирани правата на българите в РСМ в конституционната и правна уредба на страната. Това е изключително важно, защото в срещите ми с тях това е едно от основните им желания, допълни министърът

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

8

Стефан

20.02 2022 в 22:00

Не толкова твърдо, понеже им е мек.
Парите за тукашните пенсии взеха, а пет самолета с две бомби няма да дадат. Понеже засега не можели да произвеждат такова.
Но и парите няма да върнат. Макар че батката бойко им ги даде, за да го оставят на власт. А те го прецакаха.
Даже с къщата в Барцелона.
Ех, нато-нато ...
Мъка, заеби!

23293

4

Стефан

20.02 2022 в 20:00

Мда. Сега е ясно защо през 99-та не застанахме зад Македония и Западните покрайнини.

Измет.

10372

3

elbarbudo

20.02 2022 в 19:55

Даже ги снабдяваме с оръжие да избиват собственото си населене, ама така евроатлантически го избиват, демократично демек...
 
X

Да помогнем на украинските деца!