В Шенген до края на годината? МВнР видя положителни сигнали

Йорданка Веселинова 25 август 2022 в 17:07 2100 1

Архив

Снимка БГНЕС

Костадин Коджабашев, заместник-министърът на външните работи

България очаква до края на година да се стане пълноправен член на шенгенското пространство, заяви на брифинг в МВнР служебният зам.-външният министър Костадин Коджабашев.

Той припомни, че страната е изпълнила китериите за членство преди 11 години. 

Коджабашев съобщи още, че в края на септември в България пристига в комисия от експерти, която, под координацията на Европейската комисия, ще направи проверка дали се спазва Шенгенското право. Резултатите ще бъдат докладвани на ЕК, която ще ги оповести и се очаква въпросът за присъединяването на България и Румъния да влезе в дневния ред на Съвета на ЕС през декември.

Служебният министър съобщи още, че правителството води активен диалог със страните, които са против присъединяването на България да стане член безвизовото пространство.

Той твърди, че има "позитивни нагласи" от някои от тези държави и даде за пример Дания. На 21 юни комисия в парламента на Дания одобри възможността правителството да подкрепи присъединяване на България и Румъния.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6386

1

Zlatko

25.08 2022 в 17:29

И тоя май е един Костя?
В няколко статии по-долу пише, че същия заявява, как няма да подкрепим спирането на визи за руснаци, а тук говори за шенген.
Активен или пасивен, диалога ще е с много повече страни, които ще са против, след като другата седмица обявите, че няма да спирете визите на руснаците. И като разберат за катастрофата от тази сутрин.
Какъв е тоя синдром бе? Задължително държат, да сме държава надупена към Русия…..
 
X

Да помогнем на украинските деца!