В опит да се преборят с вечните длъжници депутатите приеха 10-годишна давност

OFFNews 11 ноември 2020 в 16:03 11244 1

В спешен порядък и в отсъствието на председателя си Анна Александрова, която е в болница с COVID-19, парламентарната правна комисия прие на второ четене въвеждането на десетгодишна абсолютна давност за задълженията на физически лица. Това стана с промени, предложени от ГЕРБ и Обединените патриоти в Закона за задълженията и договорите (ЗЗД).

"С изтичането на десетгодишна давност се погасяват парични вземания срещу физически лица, независимо от прекъсването ѝ, освен когато задължението е отсрочено или разсрочено", гласи текстът.

Привилегията не важи за зaдължeниятa нa физичecĸи лицa пpи yпpaжнявaнeтo нa тъpгoвcĸa дeйнocт ĸaтo ET, ĸaĸтo и зa зaдължeния, пpoизтичaщи oт нeпoзвoлeнo yвpeждaнe и нeocнoвaтeлнo oбoгaтявaнe, издръжка, обезщетения по Кодекса на труда. Абсолютна давност няма да тече между близки роднини – родители и деца, съпрузи, настойници, попечители, за вземания на дружество срещу управителя. Давност няма да има и докато трае съдебният процес за вземането.

За заварените случаи "давността започва да тече от деня, в който вземането е станало изискуемо. При висящо изпълнително производство давността започва да тече от деня на образуването му, а когато такова не е образувано – от деня на влизането в сила на акта, с който е признато вземането".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews