В коя листа има най-много агенти от ДС? На БСП, следвани от ДПС и ВМРО

„Възраждане на Отечеството“ на Николай Малинов, обвиняем в шпионаж в полза на Русия, има 6 кандидати с минало в службите

Георги А. Ангелов 23 март 2021 в 16:22 12999 0

87 от 2620 кандидати за депутати са били служители или секретни сътрудници на репресивните органи на комунистическия режим - Държавна сигурност или разузнавателните служби на Българската народна армия. Единствено от Демократична България не са издигнати кандидати за депутати с минало в службите.

Това се разбира от решението на Комисията по досиетата от проверката на партийните листи. 

Проучени са архивите за 2620 души от общо 5962 кандидати. Останалите са родени след юли 1973 г. и не подлежат на проверка според закона.

Българската социалистическа партия (БСП) е включила най-много кандидати - 14, с минало в ДС или комунистическото военно разузнаване. ВМРО има 7 сътрудници на бившите тайни служби, също колкото и ДПС. Следва  „Възраждане на Отечеството“ с 6. Управляващата партия ГЕРБ има само един кандидат, който е бил агент на ДС.  „Има такъв народ“ на Слави Трифонов - 3, „Републиканци за България“ имат един кандидат с агентурно минало, а АБВ – 4. Коалицията на Мая Манолова „Изправи се! Мутри, вън!“ има двама сътрудници на ДС в листите си 

Някои от агентите в БСП са осветлявани и преди това. Това са Румен Гечев – агент Економов, както и щатният служител на Първо главно управление Таско Ерменков. Останалите агенти са: Емил Георгиев, Иван Вачев, Иван Димитров, Тодор Костадинов и Ценко Стоянов, които са кандидати в София.

Принадлежност към бившите служби е открита и за Бойко Клечков – Кюстендил, Иван Търпоманов – Пазарджик, Иван Борисов – Разград, Крум Тодоров – Враца, Сашко Лозанов – Стара Загора, Тодор Тодоров – Пловдив, Христофор Дочев – Плевен.

Всичките 7 кандидати на ДПС, които имат връзка с бившата Държавна сигурност, са обявявани и преди. Това са Рамадан Аталай, Дауд Ибрям, Мехмед Юмер, Сандо Захариев, Стоян Стоянов, Стоян Димитров и Янко Янков.

В листите на ВМРО също има добре известни имена с минало в бившата Държавна сигурност. Това са председателят на партията Красимир Каракачанов – агент Иван, неговият медиен съветник Александър Урумов – агент Абел, както и преминалият от БСП Боян Чуков. Христо Смоленов също е обявяван като част от ръководството на фалиралата банка „Славяни“. Останалите са Георги Георгиев – кандидат в София-област, Дарин Кинов – Плевен, Стефчо Борисов – Монтана.

Партия „Възраждане на Отечеството“, основана от Николай Малинов, който е обвиняем за шпионаж в полза на Русия има 6 кандидати с минало в службите. Това са щатният сътрудник на ДС Вълю Илиев, Георги Атанасов - агент, Георги Георгиев - агент, Иван Аяров - агент, Христо Монов - агент, Владимир Чучуев - агент. 

В листите на „Има такъв народ“ на Слави Трифонов също и тримата с минало в службите са обявявани: Иван Хиновски, Николай Радулов и бившият военен разузнавач Румен Попов.

Коалицията на Мая Манолова „Изправи се! Мутри, вън!“ има двама сътрудници на ДС в листите си – това са Марияна Сарафова – Пловдив-област, и Христо Илиев – Сливен.

„Републиканци за България“ имат един кандидат с агентурно минало - Валентин Въков. Той е бил разузнавач в ОУ на МВР-Шумен-ДС. 

В партия КОД на бившия здравен министър Петър Москов има един секретен сътрудник - агент на ДС. Това е Красимир Цонев. Интересно е, че той е регистриран от ДС в самия край на режима -  18.09.1989 г. Кандидат за депутат е в Русе.

В АБВ четирима са с минало в службите - Валенто Василев (Плевен), Красен Пейчев (Шумен), Тянко Аракчиев (Хасково) и Чавдар Миланов (25 МИР – София).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови