В Брюксел одобриха директивата за командироване на работници в ЕС

OFFNews 11 април 2018 в 18:54 4718 0

Посланиците на Европейския съюз одобриха договорения от Българското председателство и Европейския парламент компромисен текст на директивата за командироване на работници в ЕС. Тя ще бъде окончателно приета на по-късен етап, след като законодателният акт бъде гласуван в Европарламента.

До решението се стигна след проведено днес заседание в Брюксел. 

Целта на преразгледаната директива е да се улесни трансграничното предоставяне на услуги, като същевременно се гарантира лоялната конкуренция и зачитането на правата на тези работници, които са наети на работа в една държава членка и са изпратени от работодателя си да работят временно в друга.

Директивата има за цел още да гарантира справедливо заплащане и равнопоставени условия между командироващите и местните предприятия в приемащата държава, като същевременно се запазва принципът за свободно движение на услуги.

Тя предвижда командированите работници да се ползват от същите правила за възнагражденията като местните работници на приемащата държава членка. Пояснени са също правилата за надбавките. 

Директивата въвежда понятието дългосрочно командироване. То означава, че след 12 месеца работникът ще се счита за дългосрочно командирован, като съществува  възможност за удължаване с 6 месеца при обосновано уведомление от доставчика на услуги. След този период спрямо командирования работник ще се прилагат почти всички аспекти на трудовото право на приемащата държава.

Повишава се още броят на евентуалните колективни трудови договори, които може да се прилагат в държавите членки със система за обявяване на колективни трудови договори или арбитражни решения за общоприложими. Колективни трудови договори могат да се прилагат спрямо командировани работници не само в сектора на строителството, както е до момента, а във всички сектори и отрасли.

Директивата предвижда Агенциите за временна заетост да гарантират на командированите работници същите ред и условия, които се прилагат спрямо временно наетите работници в държавата членка, в която се извършва работата.

Очакванията са да се подобри сътрудничеството срещу измамите и злоупотребите в контекста на командироването.

"С постигнатото днес споразумение ЕС прилага важния принцип за равно заплащане за равен труд, като гарантира, че всички работници получават справедливо отношение навсякъде в ЕС. Местните или командированите работници, които работят на едно и също място и извършват една и съща работа, ще се ползват от еднакви условия на труд и заплащане", коментира министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!