Уволниха директорката на ДКК, а тя сама се е обезщетила с 6 заплати 

OFFNews 26 август 2022 в 20:14 8228 2

Смиляна Нитова

Снимка БГНЕС

Смиляна Нитова

"След серия от установени нередности от Държавната консолидационна компания е освободена Смиляна Нитова", съобщиха в петък следобед от пресцентъра на Министерството на икономиката и индустрията.

Същевременно днес от "Позитано" 20 обявиха, че Смиляна Нитова ще води листата на БСП в Хасково за предсрочния парламентарен вот.

Изпълнителният директор на Държавната консолидационна компания е предоставил на министъра на икономиката и индустрията доклад за състоянието на дружеството и установените до този момент нередности. 

"Всички решения на предходния Съвет на директорите има опасност да се окажат нищожни, след като ДКК е функционирала с ръководство под изискуемия от закона минимум. Дружеството е сключило договор с адвокатско дружество, по което всеки месец следва да се изплащат възнаграждения независимо дали е извършена работа или не. В разрез с практиката до този момент, в последните си дни на поста, предходният изпълнителен директор Смиляна Нитова е променила клаузите в договора си, за да бъде обезщетена с 6 месечни възнаграждения, ако бъде освободена от поста" - твърдят от Министерството на икономиката и индустрията.

"Към момента одитът в ДКК продължава. Поради пълното саботиране на процесите и установените пропуски в работата до този момент от Съвета на директорите се освобождава Смиляна Нитова. Освободени са също Даниел Милев и Михаил Кумчев" - обявиха от МИИ.

На тяхно място в Съвета на директорите се назначават Владимир Димитров – "юрист с дългогодишен опит в държавната администрация и съдебната система", и Борислава Пенева – "настоящ служител в Министерството на икономиката и индустрията в дирекцията, контролираща дейността на дъщерните дружества".

Сред новоназначените е и Андрей Лалов – "икономист и анализатор, който притежава професионален опит в областта на малките и средни предприятия и инвестициите. Работил е по редица проекти към Световна банка и ЕК. Бил е координатор и ръководител на процеса по програмиране и разработване на цялостен набор от икономически политики, приоритети и мерки в рамките на Оперативна програма „Конкурентоспособност“.

Със заповед на министъра на икономиката и индустрията кадрови промени се извършват и в Национална компания „Индустриални зони“. Основните мотиви за това са "подобряване на маркетинговата политика и пазарното присъствие на компанията чрез проактивни действия с цел повишаване на българските и чуждестранните инвестиции и привличане на финансиране на проектен принцип".

В ръководството на дружеството се връща Антоанета Барес. Тя ръководи компанията през последните 5 години, като е работила по времето на пет правителства.

В Съвета на директорите влизат още – Константин Палавеев, който "притежава професионален опит в инвестициите и инвестиционния процес", Радостина Ситова – "финансист с опит в няколко институции, която притежава образователно-квалификационна степен магистър „Икономика на отбраната и сигурността“ и магистър „Международни икономически отношения“ към Университета за национално и световно стопанство". В ръководството влиза още Даниела Узунова, която е юрисконсулт с над 10-годишен стаж.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  6386

  2

  Zlatko

  26.08 2022 в 22:16

  “Социалната политика е най-важна!”
  А сега някой да попита Корнишона, за 6-те заплати на кандидат-депуЛапката й? Вероятно ще каже, че не е запозната със случая.
  Гадни номенклатури!

  750

  1

  pr07ecH70r

  26.08 2022 в 22:13

  Калинки - малинки. Няма ли как да ги настъпим и сплескаме?
   
  X

  Можеше ли да спасим убитата Силвия?