Управителят на НЗОК на отчет пред здравната комисия след поисканата му оставка

OFFNews 21 февруари 2018 в 07:53 3067 0

Снимка БГНЕС

Управителят на НЗОК проф. Камен Плочев ще бъде изслушан в Комисията по здравеопазване днес, след като миналата седмица министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поиска оставката му заради поискана зад гърба му актуализация на бюджета на Здравната каса. Плочев обаче отказа - не съм направил нищо незаконно, а министърът няма право да ми иска оставката, отвърна той.

Мотивът на Плочев да поиска актуализация в нарушение на процедурата бе, че НЗОК има задължения към други здравни каси В ЕС за лечението на български граждани, но не са предвидени достатъчно пари в бюджета за 2018 г. за изплащането им.

Днес проф. Плочев ще се яви в комисията и ще разясни именно този въпрос – нарастването на задълженията на Касата.

Ананиев обяви, че иска оставката на Плочев на 16 февруари в парламента заради писмо с искана актуализация, изпратено на 13 февруари от Плочев до Народното събрание, без преди това да е уведомил Надзорния съвет на НЗОК и министъра.

По закон обаче не министър може да уволни управителя на НЗОК. Това може да направи единствено Народното събрание – нещо, което НЗОК припомни на гневния министър.

БСП също се намесиха в скандала, като подкрепиха управителя на Касата и даже заявиха, че той е бил заплашван от високопоставен политик, че ако не подаде оставка, няма да си намери място като професор в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!