Борисов: В Касата винаги има дупка, не може да даваме възможност някой да краде повече

OFFNews 16 февруари 2018 в 19:17 6558 1

Не може да вкарваш актуализация на бюджета на Здравната каса, и то за 200 млн., без преди това да си минал през министъра си, правителството си, без да видиш с какви пари разполага бюджетът. Плюс това сме февруари. 

Така премиерът Бойко Борисов коментира скандала, който се разрази днес около шефа на НЗОК Камен Плочев. 

Здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на Плочев заради неговото искане за актуализация на бюджета, защото Касата дължи над 200 млн. лева на чуждестранни здравни каси. Желанието на шефа на НЗОК за актуализация било изразено в писмо до парламента, без то да бъде съгласувано със здравния министър и без да е обсъдено от Надзора на Касата.

От НЗОК пък разпространиха съобщение, в което обявиха, че здравният министър няма правомощията да иска оставката на управителя на Касата, който се избира от парламента.  От Касата посочиха, че многократно са уведомявали здравното министерство за средствата, които институцията дължи на чуждите здравни фондове.  

"Милиарди, милиарди левове сме осигурили за здравеопазването в България, и то години наред. И все някак си в един момент Здравната каса излиза и има дупка. Не може само да осигуряваме възможност някой да краде повече, каза Борисов пред журналисти в Мюнхен, помолен за коментар за ситуацията. 

На въпрос дали подкрепя искането на Ананиев за оставка на Камен Плочев Борисов посочи, че всеки министър трябва да си довежда екип и да може да работи с тези хора, а Плочев е доведен от бившия здравен министър Николай Петров. 

Той допълни, че ще се срещне с Ананиев и Плочев, когато се върне в България. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

1

Новак

16.02 2018 в 21:39

Този Тиквар продължава да разбива законността в България. Поне чистосърдечно си признава, че назначения на високи длъжности стават когато някой си доведе някой друг. Но за него няма проблем - ще нареди на депутатите си да гласуват и те с кравешка подчиненост ще го направят.
След тези варвари нищо няма остане от България - само едни голи магистрали.