Здравният министър не може да иска оставката на шефа на НЗОК, обявиха от Касата

OFFNews Последна промяна на 16 февруари 2018 в 16:11 4338 0

Снимка БГНЕС, архив

Министърът на здравеопазването няма правомощията да иска оставката на управителя на Здравната каса. "Неслучайно законодателят е регламентирал избора на Управител на НЗОК да се извършва от Народното събрание. Целта е да се елиминира възможността да се оказва влияние от страна на изпълнителната власт".

Така от НЗОК коментираха поисканата по-рано днес от министър Кирил Ананиев оставка на шефа на Касата проф. Камен Плочев. 

Като причина за поисканата оставка беше посочено искане на Плочев за актуализация на бюджета на НЗОК заради дължими от Касата 200 млн. лева на чуждестранни каси, като искането било изразено в писмо до парламента, без да е съгласувано то преди това със здравния министър.

От НЗОК подчертават, че в Закона за здравното осигуряване е разписано в какви случаи може да бъде прекратен мандатът на управителя на Здравната каса, и изпращането на такова писмо не е сред тях. 

От Здравната каса обясняват, че са уведомявали многократно Министерството на здравеопазването за задълженията към чужди каси, като множество писма за това са изпращани през 2015 г., а последното е от 2 февруари тази година. 

В последното писмо Плочев е уведомил министър Ананиев и зам.-министър Жени Начева, че задълженията на НЗОК възлизат на 271 358 066,67 лева, като 128 138 187,79 лева са задълженията към германските здравни фондове. В писмото се уточнява, че до края на годината изтича срокът за изплащане на 207 430 621,17 лв., като след това ще започнат да се начисляват лихви. 

Към 31 януари просрочените задължения на НЗОК към чужди здравни фондове възлизат на 133 571 232,07 лв., уточняват от Касата. 

Оттам посочват, че писмо със същото съдържание на 2 февруари е изпратено до всички парламентарни групи, тъй като управителят се избира от парламента, като припомнят, че Плочев е избран с гласовете на всички парламентарни групи. 

"Писмото има само уведомителен характер и целта е депутатите да бъдат запознати с този финансов ангажимент и да се потърси законодателно решение. В годината на първото ни Председателство на Съвета на Европа, дори и частично изпълнение на това задължение на държавата към другите държави членки, само би подобрило имиджа на България, като коректен и сериозен партньор. Писмото няма характер на документите, с които се инициира нормативно установената актуализация на Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г.", допълват от институцията. 

Предвиждането на целеви субсидии от държавния бюджет за изпълняването на задължения не е процедура за актуализация на бюджета, подчертават от НЗОК. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !