Шефът на НЗОК сам се забърка в политически игри и попадна в капан, обяви Ананиев

OFFNews 20 февруари 2018 в 13:20 4218 0

Управителят на Здравната каса Камен Плочев сам се забърка в политически игри, без да прецени нещата, и попадна в капан. Така здравният министър Кирил Ананиев коментира скандала около поисканата от него оставка на Плочев. 

"Всички станахме свидетели на това как един обикновен финансов въпрос може да се превърне в политически скандал, разбира се, ненужен на никого", подчерта Ананиев пред Нова телевизия.

Той беше категоричен, че няма проблем с разплащането към чуждите каси, по време на цялото обсъждане на бюджета на НЗОК за тази година не е споменато да има такъв проблем и той също не е бил уведомен за съществуването на такъв. 

Министърът обясни, че когато наближи изтичането на 18-месечния срок за разплащане с чуждите каси и има дължими суми, се прави споразумителен протокол за разсрочено плащане. Такива има направени към момента и задълженията по тях се изплащат коректно. По думите му при преизпълнението на бюджета за миналата година в края на годината са платени извънредно 2 млн. лева на германските каси. 

Ананиев беше категоричен, че няма финансови причини да бъде отказано лечението на български граждани в чужбина.  

По отношение на поисканата от него оставка Ананиев обясни: "Знам, че нямам право да внеса искане за неговата оставка в парламента, но добре зная, че няма и законова пречка да поискам неговата оставка, защото министерството на здравеопазването провежда политиката в тази сфера, само че аз го направих по един коректен начин – поканих го в моя кабинет да проведем разговор за това прословуто писмо". 

В рамките на разразилия се скандал по думите му Плочев е казал много лъжи, една от които е, че двамата са се срещали само веднъж. 

Според Ананиев двамата са се виждали няколко пъти в неговия кабинет, често се чуват по телефона, а преди няколко дни са били цял следобед в Центъра по хигиена в рамките на друга задача. 

Здравният министър изброи няколко неистини, които по думите му е изрекъл Плочев. Една от тези неистини е свързана именно с писмото, което стана причина за поисканата оставка. Ананиев обясни, че е получил писмо от шефа на НЗОК, но то се е различавало от изпратеното до парламента. Двете писма започвали еднакво, но в изпратеното до здравното министерство писмо е имало настояване за изплащане на дължими към Касата 18 млн. лева за изпращане на български граждани за лечение в чужбина. В писмото до парламента обаче Плочев е настоял за актуализация на бюджета с допълнителна субсидия от държавата. 

Ананиев разказа, че след това при разговор Плочев първоначално отрекъл да е изпращал писмо, а когато министърът му го показал, обяснил, че подписът не е негов и сигурно е фалшифициран. След като стана ясно, че подписът все пак е негов и няма как да отрича Плочев се оправдал с с това, че го е подписал, без да знае какво точно подписва. 

Провел е дирекционен съвет в НЗОК, за да му дадат картбланш да напише писмото до парламента. Когато това става ясно, реши да обиди собствения си персонал, като каза, че те са му дали това писмо и той, без да гледа, го е подписал. Кажете, възможно ли е да пишеш до председателя на парламента и до всички парламентарни групи, без да знаеш какво подписваш, каза Ананиев.

На въпрос за обвиненията в наложен на Камен Плочев натиск да подаде оставка и за проведени разговори с опозицията Ананиев обясни, че е говорил с представители на всички политически сили, за да им каже истината. 

По думите му не е искал да се стига до "ситуацията, в която един достоен български лекар, когото аз много уважавам, може за толкова кратко време да каже толкова неистини, да се забърка в политически игри, особено когато е управител на такава институция".

"Не зная доколко ме познавате, но никога не бих заплашвал друг човек. Дали друг човек го е заплашвал на каквото и да е ниво, достойно беше самият проф. Плочев и неговият брат да споменат името, това беше достойната позиция", допълни той и подчерта, че не приема като удар срещу него случилото се.

"Според мен Плочев сам се забърка в тази история, без да прецени нещата. Като добавим някои незнания по отношение на нормативната уредба, просто попадна в един капан", коментира здравният министър.

На въпрос пречи ли скандала на реформите, които е обещал в здравеопазването, Кирил Ананиев отговори отрицателно. 

По думите му тазгодишния рамков договор е много добър - както за изпълнителите, така и за пациентите. Има увеличение в цените на 143 клинични пътеки - с между 20 и 450-500 лева.

Той допълни, че през последните няколко месеца се осъществяват оздравителни планове в няколко болници, в които вече се вижда положително развитие, макар че няма как да има промяна веднага. 

Увеличението на цените на клиничните пътеки също се очаква да помогне за състоянието на общинските болници. 

Според него е предвидено и увеличение на парите за болниците в отдалечените райони на базата на изготвен анализ на бюджетите им.

"Защо ни е този скандал, когато работим по промяна на модела на здравеопазването. Вместо да се занимаваме с тези важни задачи, се занимаваме с ненужни на никого скандали", допълни Ананиев.

Според него трябва да се върви към промяна на модела на здравеопазване у нас, тъй като в началото системата е имала добър ход, но след 10-15 години всяка система започва да се изчерпва и се виждат пробойните, което пък води до намиране на начини за източване на Касата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews