Томислав Дончев: Фокусът ни в икономиката трябва да е върху производството на скъпи и уникални неща

OFFNews 13 ноември 2020 в 15:45 2609 1

Снимка архив

Богати са тези държави, които произвеждат и изобретяват такива неща, които другите не могат . Фокусът ни в икономиката трябва да е върху производството на скъпи и уникални неща. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на първата от поредица дискусии относно Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България, предаде БТА. 

Днес беше обсъден първият стълб от плана - "Иновативна България", като участие в събитието взеха и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, министърът на икономиката Лъчезар Борисов, както и представители на бизнеса и академичната общност.

"Няма смисъл само от увеличаване на мащаба и на машинния парк - развитието на иновациите е комплекс от мерки, които прилагани заедно дават ефект. Разговорът за тази цел трябва да започне от сферата на образованието, а тук спектърът от възможности е огромен", категоричен е Дончев.

"На входа на образователната система е важно да гарантираме, че децата са в клас, а не някъде другаде, да обърнем внимание на образователната среда и мотивацията на учителите. Имаме нужда да знаем дали тази система освен добри фундаментални знания дава и умения, ценни и за живота, и че е ориентирана към пазара на труда. Каква ще е държавата ни след 10 - 15 години зависи от това, което с случва днес в клас", добави той. 

Дончев отбеляза, че мерките в образованието и иновациите се финансират от много източници, включително и от оперативни програми на ЕС и трябва да се гледат като свързан комплекс. Той подчерта, че първият акцент са природните науки и инженерните дисциплини, затова за тази цел 1680 училищни кабинета ще бъдат оборудвани. 

"Наблягаме също на дигитализацията на обучението, защото така се създават адекватни умения и защото това е пулсът на бъдещето. Вторият ни акцент е тоталното реновиране на 750 училища и на 450 детски градини", добави още Дончев. 

Той изтъкна, че ще бъде създаден нов фонд от 410 млн. лева за авангардните научни разработки на висшите училища и на институтите на БАН.

"Ние се научихме добре да решаваме традиционните проблеми - такива са например липсата на път или на железница и това е относително просто. Но при иновациите не е достатъчно да се намери финансиране, трябва да сме сигурни, че парите ще осигурят добавена стойност. България е успяла частично да се реиндустрализира и сега над 28,5 процента от БВП се създават от този сектор, като този процентът у нас е два пъти по-висок от индустрията в други европейски държави", посочи Дончев.

"Трябва да скъсаме с икономиката на ишлемето, където България е конкурентна с ниската цена на труда и на оперативните разходи", добави още вицепремиерът.

Дончев заяви, че ще бъде направен и специален фонд от 490 млн. лева за изграждане на съпътстваща инфраструктура за индустриалните зони. Той посочи още, че ще бъде поставен и акцент върху "политикоправенето" в сферата на иновации.

"Наред с намирането на пари трябва да усъвършенстваме начините за правене на политики и затова ще направим Държавна агенция, която да се занимава с приложни науки и и иновации", допълни Дончев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови