Дончев: До 2030 г. България ще има на разположение 50 млрд. лв.

OFFNews 02 ноември 2020 в 20:28 3373 0

12-те млрд. лева в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост са само един от европейските инструменти, с които ще се възстановява икономиката от щетите, причинени от коронавируса. Това каза пред бТВ вицепремиерът Томислав Дончев.

Сумата, която ще е на разположение на България до 2030 г. е 50 млрд. лв., посочи той и обясни, че става дума за кохезионната политика, директните плащания, Програмата за развитие на селските региони, 1,3 млрд. лв. за бързи мерки срещу пандемията и икономическата криза, 2,3 млрд. лв за т.нар „Справедлив преход“.

Новият програмен период започва с началото на следващата година, а амбицията на правителството е и възстановителният план да е готов в рамките на 2 месеца след обсъждане с всички заинтересовани страни.

Предложени са близо 100 проекта за повече от два пъти от разполагаемото финансиране, каза вицепремиерът.

Как ще се контролира усвояването на евросредствата? Има национални одитни органи и независимо от тях работещи европейски одитори, при данни за нарушения ще бъдат ангажирани МВР, националната и европейската прокуратури, както и ОЛАФ, отговори Томислав Дончев. Сектори като образованието, индустрията, социалната сфера, развойната дейност и енергийният пазар трябва да бъдат реформирани, каза Дончев.

„Българската индустрия е много енергийно ефективна. За единица БВП българка фирма консумира 3,6 пъти повече енергия от средноевропейска фирма“, даде пример Дончев и обясни, че мерките ще позволят, например подмяна на остарели машини, ремонти на индустриалния сграден фонд и т.н. Ще има и възстановяване на програмите за енергийна ефективност на жилищните сгради. „Да спрем да я свеждаме само до пакетиране на сградите с фасадна изолация и дограма“, призова вицепремиерът. По думите му трябва да започнат да се монтират слънчеви панели и термопомпи на по-големите сгради.

Кредитите са възможност, не е задължително да се ползват, въпреки че те ще са при изгодни условия и ниски лихвени равнища. Не е взето решение дали ще се ползва подобен заемен ресурс, каза още Дончев по повод записаното в Плана за възстановяване и устойчивост, че той ще се финансира с 12 млрд. лева грантове от Европа и до 9 млрд. лева достъп до заеми. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови