Quantcast

Томислав Дончев: България все още има шанс да получи руски газ по Черно море

OFFNews Последна промяна на 10 февруари 2015 в 09:31 6149 28

Южен поток
Томислав Дончев

Проектът „Южен поток“ „няма как да се случи в първоначалния си вариант“, поради сблъсъка с европейските правила за либерален пазар, но България все още има шанс да получи руски газ по Черно море.

Това е мнението на вицепремиера Томислав Дончев

"Въпросът е дали част от проекта, и специално морската му част, все още не би следвало да бъде считана за актуална от техническа, икономическа, не ми се иска да го коментирам - от политическа гледна точка. Защото доколкото ако на българския бряг, като част от територията на Европейския съюз, излиза руска тръба и ако може да се купува газ, това според мен и според анализа на мнозина експерти по никакъв начин не противоречи на европейското законодателство", каза той в интервю за БНР.

Според него създаването на газов хъб е реалистично и с него България има всички шансове да се превърне в основен играч в региона. В интервю за националната телевизия той каза, че е съставен и план за действие с конкретни стъпки, които трябва да се предприемат още през юни.

"Беше коментиран списък с 14 приоритетни проекта за Югоизточна Европа. По дълъг списък с причини тя е силно зависима от доставките на руски газ. Там трябват допълнителни инвестиции в свързаност. От тези 14 проекта, 5 от тях са пряко свързани с България, което е добра новина. Така или иначе България се оказва в центъра на събитията. Аз нямам притеснения за сигурността на енергийните доставки в един хоризонт примерно от 5 години. Например защото с изграждането на всички тези трасета, България ще може да ползва газ от различни направления. Това не е основното предизвикателство. Основното предизвикателство е не само сигурността на газовите доставки, голямата задача за България е не само и единствено да си гарантира сигурността им. България трябва да си запази позицията на страна, която транзитира газ", каза вицепремиерът.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.02 2015 в 22:23

d-чо ти явно си пълен идиот да пишеш глупостите за Южен поток.Това щеше да е само транзитна тръба,и транзитните такси можело да бъдат около 30000000 за година евро.И ако трябва на България газ от тази тръба ще питаме Газпром дали ще ни разреши да си купим...като на роднини де.И кой ти каза ,че Газпром ще ни я продаде по евтино от 450 евро за 1000 куб.м.?Може би имаш информацията от Р.Овч.Само неговата глава може да роди такива глупости като печалби от БелЯне и Южен поток за стотици милиарди.Пълни глупости разбира се...И за какво спорим като Руснаците никога няма да построят този Южен поток до Турция ,а и тя не го иска...

10.02 2015 в 15:29

ОСТАВКА СЕГА ! ОСТАВКА НА ГРОЗНИЯ ФРАНКЕНЩАЙН НАРЕЧЕН ПРАВИТЕЛСТВО !!!

10.02 2015 в 15:25

Този габровски смешник и лъжец защо не каже с какъв газ ще прави хъб-чето?
Явно с:
руски газ от Турция
руски газ от Гърция
руски газ от Румъния
руски газ от ЕС
руски газ от Исакча, както до сега.
Представяте ли си що за продажни и безмозъчни говеда управляват България?
Ще внасят руски газ дори на майка си от ...., ама няма да получават ДИРЕКТТНО и то ЕВТИН газ от СЪСОБСТВЕНИЯ ЮП, от който ще получават дори стотици милиони транзитни такси.
Разбирате ли, че правителството на Мутра 2 и всички останали просто УБИВАТ България и идните и поколения?
Толкова ли сте тъпи и безмозъчни да не виждате това?

Като плюете по този или онзи или сте се залепили като репеи за този или онзи външен господар - това с какво променя беднотията и упадъка на България? Толкова ли сте извратени мозъчета, че да ви става добре от това, докато държава и народ се топят и изчезват?
Що за антибългарски изроди сте?

10.02 2015 в 15:04

бОйко бОрисов е психопат!, явно си с увреден мозък. И с какво ядрено гориво смятате да зареждате реакторите на 5-ти и 6-ти блок като сами си удължите сроковете без съгласието на Русия? Защото освен с руски касети - с друго не става. А руско ядрено гориво сещате ли се кога ще получите?
Освен това в чисто икономически план руснаците да не са луди да ПОДПИШАТ удължаване и зареждане с ЯГ, при положение, че имат да си връщат инвестициите от турските ядрени централи?
Както свикнахте с немотията, от сега свиквайте и с тъмнината и новите "енергийни дискотеки" от "тука има - тука нема" ток.

10.02 2015 в 14:57

бОйко бОрисов е психопат!, не ми задавай тъпите си въпроси, а чети повечко, преди да пишеш. Цената на АЕЦ Белене няма нищо общо с кражбите на БСП и ГЕРБ около и по площадката на Белене. А колкото до Реакторите - те бяха със защита и технология 3+, което тогава бе най-новото и модерното за атомни реактори.
Разбира се, понеже сте малоумни примати - сега ви пробутват Реактор за Козлодуй, който никой никъде не е виждал... ама то какво да видиш отедна фалирала фирмичка, която е закупена от Тошиба за жълти стотинки, колкото да не фалира.

10.02 2015 в 14:57

5-ти и 6-ти блок на АЕЦ Козлодуй могат да работят ,благодарение на осъвременяването на тяхната производство и безопасност още поне 50 години.Ако построят през това време 7-ми блок,1200 мегавата,това ще е достатъчно за нашата малка България.Другото ,глупостите за "Енергиен център на Балканите" е само в главата на Р.Овч.Като не ти искат тока ,какъв център...А проблемът на АЕЦ ,че изобщо не е толкова чиста енергия както ни уверяват,защото предстои проблемът със съхраняването на отработеното гориво.Руснаците вече не ги искат тези отпадъчни продукти от отработеното гориво...

10.02 2015 в 14:52

Още един лайновоз се появил да лъже и да оправдава енергийния погром над България.
Нещастен шибаняк, само на Турция са необходими около 16-17 млрд куб.м. газ годишно.
А някой знае ли защо Мутрата квичи като заклано прасе и иска хъб-че? А някой знае ли защо еврогейовете търсят варианти да се докопат до руския газ?
Само за българските отрепки руския газ никой не го искал.
През 2016 или 2018 г. кранчето на транзитните газопроводи през У-крайна СЕ ЗАТВАРЯ.
Ама за един примат това няма значение... това ще е догодина или по-догодина.... как да мисли чак за тогава. От къде мозък в една нацистка кратуна

10.02 2015 в 14:48

Не си Homo Sapiens а си Homo antecessor

Измий си кунките от акото като пипкаш по клавиатурката.

В Раша има едни началник, так че:

Мижик сказал мужик сделал

10.02 2015 в 14:42

"d"-как разбра ,че БелЯне щяла да е най-евтина в света?Този мегаломански ,корупционен проект беше започнат още по живково време,и дори Луканов го спря ,защото този проект беше "машина за източване на пари",а България вече нямаше пари.Кой строи атомна централа за 35 години...Тя отдавна беше морално остаряла ,но някои фирми на Р.Овч.май доста се облажиха от този "строеж".Там краденето е било двустранно.А АЕЦ Козлодуй отдавна се е изплатила,затова е най-евтин токът произвеждан от нея.И най-важният въпрос,при пазара на ток,кой ще купува тока от БелЯне,като и в момента двата 1000 мегаватови реактора на Козлодуй свалят цената ,за да продават.Конкуренцията е безмилостна.

10.02 2015 в 14:42

Мухата-лайнарка Homo Sapiens, продължава с опитите да мисли... всу се мОриш, нещастно нацистче?
Разбира се, че няма да купуваме ЕВТИН газ директно от Русия по ЮП, както и да получаваме стотици милиони от транзита на газ.
Сега ще купуваме пак руски газ, само че от Турция, само че на много висока цена, а транзитните такси ще получава Турция.
Около 2020 няма да произвеждаме ЕВТИНА ел.енергия от АЕЦ Козлодуй, защото 5-ти и 6-ти блок ще бъдат затворени. Затова пък ще купувама СКЪПА ел.енергия от Турция, която ще се произвежда в някоя от ТРИТЕ руски ядрени централи, които се строят в Турция в момента.

Чат ли си, говедо нацистко?
Пак ще си на руски газ и руска ел.енергия, само че на двойна и тройна цена, а печалбата - за Турция. Добрата новина е, че ще бъдеш енергийно независим от русия, от което ще получаваш оргазъм като всяка разгонена нацистка кучка.

Homo Sapiens, говедо малоумно, само не бива да се притесняваш - все някак ще изкараш жалкия си животец и успешно ще допълзиш до гроба си.... и то - енергийно независим от Русия :)
Боже, какво ли представлява тази нацистка маймуна....