Томислав Дончев: България все още има шанс да получи руски газ по Черно море

OFFNews 10 февруари 2015 в 09:31 6855 28

Южен поток
Томислав Дончев

Проектът „Южен поток“ „няма как да се случи в първоначалния си вариант“, поради сблъсъка с европейските правила за либерален пазар, но България все още има шанс да получи руски газ по Черно море.

Това е мнението на вицепремиера Томислав Дончев

"Въпросът е дали част от проекта, и специално морската му част, все още не би следвало да бъде считана за актуална от техническа, икономическа, не ми се иска да го коментирам - от политическа гледна точка. Защото доколкото ако на българския бряг, като част от територията на Европейския съюз, излиза руска тръба и ако може да се купува газ, това според мен и според анализа на мнозина експерти по никакъв начин не противоречи на европейското законодателство", каза той в интервю за БНР.

Според него създаването на газов хъб е реалистично и с него България има всички шансове да се превърне в основен играч в региона. В интервю за националната телевизия той каза, че е съставен и план за действие с конкретни стъпки, които трябва да се предприемат още през юни.

"Беше коментиран списък с 14 приоритетни проекта за Югоизточна Европа. По дълъг списък с причини тя е силно зависима от доставките на руски газ. Там трябват допълнителни инвестиции в свързаност. От тези 14 проекта, 5 от тях са пряко свързани с България, което е добра новина. Така или иначе България се оказва в центъра на събитията. Аз нямам притеснения за сигурността на енергийните доставки в един хоризонт примерно от 5 години. Например защото с изграждането на всички тези трасета, България ще може да ползва газ от различни направления. Това не е основното предизвикателство. Основното предизвикателство е не само сигурността на газовите доставки, голямата задача за България е не само и единствено да си гарантира сигурността им. България трябва да си запази позицията на страна, която транзитира газ", каза вицепремиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!