Цветанов намекна, че бъдещият президент може и да не е кандидатура на ГЕРБ

Симона Костадинова Последна промяна на 11 май 2016 в 09:59 3707 2

Единствените избори през 2016 година, за които ГЕРБ се готви, са президентските през есента.

"Нямаме никакво намерени да предизвикваме предсрочен парламентарен вот. Управленският хоризонт, към който гледаме, е пълен мандат на кабинета "Борисов", каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в декларация за началото на новия политически сезон, прочетена от парламентарната трибуна. Той предупреди, че не иска новият сезон на Народното събрание да мине "под знака на маскирани публични предизборни изяви от парламентарната трибуна".

Само пълен мандат гарантирал изпълнение на реформите от управленската програма.

"Призовавам нашите коалиционни партньори да се консолидираме около подкрепата ни за правителството и да се въздържаме от политически провокации", добави той.

Все пак Цветанов увери, че и да се стигне до предсрочен парламентарен вот, само ГЕРБ ще спечелят:

"Нека няма съмнение във факта, че ГЕРБ е единствената партия в България, която във всяко време е готова да иде на избори."

Той коментира и конкретния повод отново да се заговори за предсрочен вот: излизането на АБВ от властта и оставката на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин, като сравни случилото се с поведението на Радан Кънев и ДСБ.

"ГЕРБ плаща висока цена за лоялността си към политическите платформи на коалиционните ни партньори. ГЕРБ категорично не приема опитите за опозиционно говорене и ултимативен тон от страна на коалиционните ни партньори от АБВ и част от РБ. Не може, уважаеми колеги, да отчитате успехите на кабинета Борисов наравно с нас, а когато възникне някакво обществено недоволство - да заставате на опозиционна позиция", каза още Цветанов.

Според него хората може да не са запознати с "тънките сметки на един или друг от вас", но усещат фалша и "ще накажат с вота си всеки един опит за политическа безпринципност".

По думите му единствената ясна опозиция на ГЕРБ в парламента и извън него са БСП и ДПС. "Именно в лицето на тези две партии виждаме нашите основни опоненти за предстоящите президентски избори", каза Цветанов.

Той обясни, че ГЕРБ ще излъчат своя кандидатпрезидентска двойка, но са отворени към дясното политическо пространство "при евентуален втори тур за постигане на подкрепа за най-добре представилата се двойка от страна на управляващата коалиция".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови