Политолози за решението на АБВ: Това е начало на президентска кампания

Само ГЕРБ са готови за предсрочни избори

OFFNews 10 май 2016 в 21:51 4973 0

Според политолози заявката на АБВ, че ще мине в опозиция, както и решението на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин да подаде оставка, са начало на предизборната кампания на партията на Първанов за президентските избори. 

По думите им решението кога и дали да има предсрочни парламентарни избори е на ГЕРБ.

"Възможно е АБВ да се подготвя по-радикално за предстоящите избори", коментира пред БНТ Боряна Димитрова от социологическа агенция „Алфа Рисърч“ решението на АБВ.

Според нея е по-малко възможно да става дума за дестабилизиране на управлението. "Можем в следващ момент да очакваме по-сериозно разклащане на властта", каза тя.

"Съмнявам се, че щеше да има такива процеси, ако Корнелия Нинова не беше изборна за лидер на БСП. Чувам, че в централата на АБВ новината за Нинова е била приета с радостни възгласи", каза политологът доц. Александър Маринов.

По думите му е възможно заявката на АБВ за излизане в опозиция да е основа за една бъдеща по-широка управляваща коалиция.

Социологът Антоний Гълъбов пък беше категоричен, че това не е крайната картина. "Очевидно е, че причината за случващото се не е в Изборния кодекс. Става дума за друг конфликт", добави той.

"Това е колкото движение към БСП, толкова и натиск на БСП", коментира той решението на АБВ.

Преподавателят по политология в Софийския университет Димитър Димитров пък заяви, че оттеглянето на партията на Първанов очевидно е заради предстоящите президентски избори. "Би било шизофренно, ако вицепремиерът си вземе отпуска, за да участва в изборите заедно с опозиционна партия", обясни той.

Той беше категоричен, че единствената партия, която е готова за предсрочни избори, е ГЕРБ.

Политологът Борис Попиванов също се съгласи, че случилото се днес е начало на предизборната кампания на партията на Пъравнов. Той коментира, че страховете от предсрочни избори са налице и това се е видяло от изказванията на Найден Зеленогорски и на Валери Симеонов.

"АБВ не би могло да постигне разбирателство с БСП. Дори Нинова и Първанов да се разберат", каза още Попиванов.

Според него случилото се с АБВ не е толкова драматично, а е "усилието на Първанов да си намери място под слънцето".

Анкета

резултати
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови