Зеленогорски: Чувстваме облекчение, че АБВ напускат. ДСБ може да се върнат

Няма да има предсрочни избори, смятат от РБ

OFFNews 10 май 2016 в 18:06 4894 5

Още от самото начало ние, от Реформаторския блок, се чувствахме доста некомфортно като дясна политическа сила, която е била в управление, подкрепяно от една лява партия. В този смисъл изпитваме известно облекчение, защото сега вече говорим за едно дясноцентристко патриотично правителство.

Това каза съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок (РБ) Найден Зеленогорски пред бТВ по повод решението на АБВ да мине в опозиция и оставката на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин.

След напускането на АБВ управляващите щели да могат да си поставят "много по-сериозни цели и да ги постигнат". Това, че правителството е дясноцентристко не означава, че няма да има социална политика, каза още той.

Зеленогорски се съгласи с лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, че има "логично следствие" между конгреса на БСП и решението на АБВ да напусне властта.

"Според мен започва едно преструктуриране с идеята много скоро да има лявоцентристко правителство. Но аз твърдя, че това няма как да се случи. Очевидно е, че БСП и АБВ ще вървят към някакво единение, вероятно е и ДПС да ги подкрепи", обясни той.

Все пак това бил само един повод и причината за напускането на АБВ била "много по-дълбока".

Зеленогорски заяви, че е напълно убеден, че няма да има предсрочни избори. "И ГЕРБ, и Патриотичният фронт, и ние, от Реформаторския блок, имаме едно доста сериозно парламентарно присъствие. Мисля, че около 115 депутати. В този смисъл не смятам, че е логично да се мисли, че е възможно това правителството да падне", обясни зам.-председателят на ДБГ.

115 депутати обаче не осигуряват мнозинство в парламента - за това са необходими 121.

Според Зеленогорски "много хора могат да преосмислят поведението си" след напускането на АБВ. По думите му е възможно миналите в опозиция ДСБ сега да решат отново да подкрепят управлението. Същото се отнасяло и за някои независими депутати.

Той бил доволен от днешните "конструктивни разговори" по повод спорните промени в Изборния кодекс и наложеното вето от президента. Депутатът изрази мнението си, че може да се постигне "златно сечение" по темата.

"Искаме да внесе единни промени в Изборния кодекс, които да го направят по-добър и да дадат шанс за максимално спазване на конституционните права на гражданите, но и да отчетат опасенията за манипулации и нарушаване на суверенитета - това са сериозни проблеми, не може да си затваряме очите пред това, че в една държава се гласува за 29 секунди", каза Зеленогорски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12884

3

Nimart

10.05 2016 в 20:25

Руските интереси са си руски интереси, демокрацията е по-силна!

8359

2

ОФчар

10.05 2016 в 18:45

Червените служби не бива да се подценяват. Патриотчетата да не вземат верно да обърнат колата... Или ще станат много богати...

77927

1

El Commandante

10.05 2016 в 18:30

"По думите му е възможно миналите в опозиция ДСБ сега да решат отново да подкрепят управлението."

Буахахахаха....КУУУ*ВИИИИИИИИИИИ!

Щото АБВ имаха 25 министъра в правителството, та били чувствали облекчение че се махнали.......