Цветанов е новият шеф на вътрешната комисия в парламента

Ананиев пое транспортната комисия

Симона Костадинова 19 февруари 2016 в 12:35 4868 10

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е новият шеф на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание.

Решението беше взето със 145 гласа "за", 7 "против" и 3 "въздържал се".

По време на дебатите доскорошният председател на комисията Атанас Атанасов заяви, че няма да гласува, но подкрепя предложението Цветанов да го наследи, защото сектор "Сигурност" така или иначе се ръководи от ГЕРБ и в частност от премиера Бойко Борисов, а така те щели да носят и реалната отговорност "за това, което се случва или не се в сектора за сигурност". Той каза още, че "сарайско-библиотекарската групировка" има силно влияние в службите за сигурност.

"Партийната дисциплина на господин Атанасов повелява да гласува против, за да запази стабилността в държавата", каза след това лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Димитър Делчев от ДБГ пък определи кандидатурата на Цветанов като добра, защото той е бил вътрешен министър и е запознат със сектора. Така при гласуването 9 депутати от РБ бяха "за", а 4 - "против".

От декември досега вътрешната комисия беше без председател, след като доскорошният шеф Атанас Атанасов подаде оставка и заяви, че минава в опозиция заради промяната на квотите в съдийската и прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и последвалата оставка на правосъдния министър Христо Иванов.

Транспортната комисия в парламента също остана без шеф, защото преди орязването на съдебната реформа нейн председател беше депутатът от гражданската квота на РБ Гроздан Караджов, който също подаде оставка.

Днес за председателския пост в транспортната комисия беше избран депутатът от РБ и зам-председател на ДБГ Настимир Ананиев, който е бил и единствената кандидатура в самия Блок. Решението беше гласувано със 98 гласа "за", 11 - "против" и 24 "въздържал се".

През последните два месеца ГЕРБ и РБ водеха преговори за наследниците на двамата бивши председатели. Реформаторите искаха да запазят председателството си и в двете комисии, но след като вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева стана образователен министър приеха да отстъпят едната комисия на ГЕРБ. От партията на Борисов предявили претенции към вътрешната комисия.

След свалянето на първия кабинет "Борисов" срещу вицепремиера и вътрешен министър по това време Цветан Цветанов бяха повдигнати няколко обвинения, свързани с министерските му решения - за неупражнен контрол над звеното за подслушване, за длъжностно присвояване и за шестте му отказа да разпореди прилагането на специални разузнавателни средства.

Разследванията срещу Цветанов започнаха след сигнал на тогавашния лидер на БСП Сергей Станишев по време на служебното правителство, че по времето на ГЕРБ във вътрешното министерство е било създадено звено за незаконно подслушване. След това прокуратурата започна мащабно разследване.

Цветанов беше осъден на две инстанции на 4 години затвор, както и да не заема отговорна длъжност за срок от 5 години заради отказа му да се използват специални разузнавателни средства срещу бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. В крайна сметка обаче Върховният касационен съд отмени присъдата.

В крайна сметка Цветанов беше оправдан по всички дела, като междувременно от ГЕРБ отново взе управлението на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Предизборно със Светльо Витков