Предлагат Цветанов за председател на вътрешната комисия в парламента

OFFNews 18 февруари 2016 в 15:49 3757 3

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов ще оглави комисия по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание.

Предложението е внесено в деловодството на Народното събрание и е подписано от партиите, подкрепящи кабинета, съобщава "Дневник".

Решението вероятно ще бъде гласувано по време на утрешното парламентарно заседание.

Председателското място във вътрешната комисия се освободи, след като доскорошният председател Атанас Атанасов подаде оставка и заяви, че минава в опозиция заради промяната на квотите в съдийската и прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и последвалата оставка на правосъдния министър Христо Иванов.

От декември досега вътрешната комисия беше без председател. Такова е положението и с транспортната комисия, защото преди орязването на съдебната реформа неин председател беше депутатът от гражданската квота на РБ Гроздан Караджов, който също подаде оставка.

През последните два месеца ГЕРБ и РБ водеха преговори за наследниците на двамата бивши председатели. От Блока искаха да запазят председателството си и в двете комисии, но след като вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева стана образователен министър приеха да отстъпят едната комисия на ГЕРБ. От партията на Борисов предявили претенции към вътрешната комисия.

Проблеми е имало и в постигането на единодушие в самия РБ за издигането на кандидати за председатели на двете комисии. Реформаторите неофициално са предложили поста във вътрешната комисия на Петър Славов, но той е отказал, като е обяснил, че е съгласен с мотивите на Атанасов да напусне, научи OFFNews.

Така в крайна сметка председателството е оставено на ГЕРБ, които най-вероятно ще предложат за поста зам.-председателя на партията Цветан Цветанов.

Очаква се новият председател на транспортната комисия да е от РБ. В самия Блок се водят разговори той да е Настимир Ананиев.

След свалянето на първия кабинет "Борисов" срещу вицепремиера и вътрешен министър по това време Цветан Цветанов бяха повдигнати няколко обвинения, свързани с министерските му решения - за неупражнен контрол над звеното за подслушване, за длъжностно присвояване и за шестте му отказа да разпореди прилагането на специални разузнавателни средства. По всички дела той беше оправдан, като в хода на делата ГЕРБ отново взе управлението на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews