126 от изборните секции в Турция са разкрити автоматично

Нели Чолашка 17 септември 2014 в 15:35 3988 7

126 от всички 136 изборни секции в Турция за парламентарния вот на 5 октомври са разкрити автоматично - на принципа, че са гласували повече от 100 избиратели през последните 5 години, съобщи Камелия Нейкова, говорител на ЦИК.

Така тя отговори на атаките срещу ЦИК, че са разкриване по 10 секции в турски градове, в които е подадено 1 заявление за гласуване.

От секциите извън страната най-голям е броят на тези в Турция, много има и в Ангрия, Испания и САЩ, но там са около 40.

В избирателната комисия са постъпили 4 жалби срещу решението да разкриване на секции в чужбина, уточни Нейкова. Чака и се решението на Върховния административен съд.

Във всички държави секциите са повече от тези на предходни парламентарни избори заради облекчените условия за разкриването им съгласно новия Изборен кодекс. Вече се изискват минимум 40, а не 100 заявления за разкриването на секция зад граница. Разкрити са общо 427 в 59 държави.

В населени места с дипломатическо консулство се разкриват секции при 20 заявление и има възможност за отваряне на секция без нужния брой заявления при "мотивирано предложение" на дипломатически представител. След мотивирано предложение е разкрита секция в Сау Пауло, Бразилия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови