Търсим по-голяма европейска солидарност за бежанците

ОFFNews 03 декември 2014 в 13:41 2099 1

Веселин Вучков

Вътрешният министър Веселин Вучков ще търси по-голяма европейска солидарност заради бежанския натиск.

Пред журналисти след заседание на Министерския съвет днес той каза, че в четвъртък е на опознавателна среща с еврокомисаря по миграция и вътрешна сигурност Димитрис Аврамопулос.

"Срещата е опознавателна и бих искал като човек, който е от гръцки произход, да поговорим по темите", каза Вучков. 

Той обясни, че не е обмислян вариант за разселване на бежанци из страната.

"Ние можем да очакваме вяскакви средства, но, това което искам да поговоря с него, е каква да бъде съдбата и перспективата на това възпрепятстващо съоръжение, което трябва да изградим съобразно освен всичко друго и коалиционно споразумение за 131 км на българо-турската граница", обясни Вучков.

Той каза, че е планирал и среща с турския посланик идната седмица, тъй като темата е от значение и за турската страна. "В крайна сметка смятам, че това (оградата по границата, бел. ред.) не е във вреда на турската страна, нито е израз на враждебност. Целта е много простичка: всички тези, които искат да потърсят убежище и бягат от война, а не от добро, да минат през пунктовете и, разбира се, да ограничим, до колкото е възможно, този черен бизнес, наречен трафик на хора. Това е единственият смисъл на това възпрепятстващо съоръжение. Това не е израз на връждебност към нашите турски съседи, в които има 2 млн. бежнаци", каза още Вучков.

Полицията е в готовност за охраната на 1150 банкови офиси в страната, от които от утре започва изплащането на гарантираните влогове от фалиралата КТБ. Разстановката е направена много внимателно от професионалното ръководство на МВР, надявам се да няма напрежение. Още повече, че се надявам и на благоразумието на гражданите – не е необходимо всеки от тях по джобовете си да пъха по около 14 хил. лв., колкото ще бъде вероятно средният размер на депозитите, които ще бъдат изтеглени. Не е необходимо в първите дни, в първите седмици, в първите месеци това да го правят, но ние нашата работа сме длъжни да си я свършим", каза министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!