Петков предупреди, че МВР и ДАНС не внимават с бежанците

OFFNews 25 ноември 2014 в 21:19 1919 0

Румен Петков

Eдно от нещата, върху които системата за сигурност трябва да постави много сериозен акцент, е работата с бежанците. Този проблем свари изключително неподготвени и ДАНС, и Министерството на вътрешните работи, заяви зам.-председателят на АБВ Румен Петков пред bTV.

Ние имахме случай, в който на един адрес, в един апартамент, бяха регистрирани по 300 бежанци. И МВР, и ДАНС не осъществяваха никакъв контрол. Аз съм сигурен, че това, което заварва днес новият министър на вътрешните работи, ще се нуждае от много сериозна реорганизация и преструктуриране. И много сериозни усилия заедно с ДАНС – не да бъдат излишно следени, не да бъдат подлагани на някакъв тип особено обгрижване, още по-малко репресии. Но държавата и нейните институции да имат много ясна представа – ние знаем ли тези 300 човека, които са регистрирани на един апартамент от една адвокатска кантора в София, днес къде са? - попита бившият вътрешен министър.

АБВ настоява за възстановяване на представителствата на МВР в Белград, Скопие, Москва и Атина, каза още Румен Петков.

Той е категоричен, че една част от контрабандата се извършва именно по границите на България, включително и "проблемът с бежанците е свързан с част от посочените държави със закрити представителства на силовото министерство".

„Не можеш да закриеш представителството си в държави, с които очевидно има проблем с контрабандата – т.е., ти лишаваш инструментите на държавата от оперативния човек на място, който извършва всекидневния обмен на информация“, каза Петков.

Той добави още, че парламентарната група на АБВ е подготвила въпрос по темата към вътрешния министър.

Румен Петков коментира и готвените промени в Закона за МВР. Той е на мнение, че трябва да бъде преразгледана и оттеглена частта в предложението за промени в закона, която дава възможност служители на МВР да бъдат уволнявани и пенсионирани по мнение на ръководещия орган.

По повод акцията на ДАНС и прокуратурата по образувано досъдебно производство за проповядване на радикален ислям, където днес бяха претърсени адреси в Пазарджик, Пловдив, Асеновград, Смолян и Хасково, Румен Петков заяви, че една такава операция няма как да е немотивирана от обективно събрана и контролирана информация, а органите по сигурността трябва да бъдат оставени на спокойствие да си свършат работата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!