Quantcast

Агенцията за бежанците: Критиките на ООН за лагерите ни са морално остарели

OFFNews Последна промяна на 04 януари 2014 в 14:51 1493 2

Бежанци

Критиките на Върховния комисариат на ООН за бежанците видимо са с дата 2013 г. и са „морално остарели“. Това коментира председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев пред „Дневник“ по повод вчерашния апел на Комисариата към европейските държави да не връщат бежанци в България, защото те са заплашени с „унизително отношение“ и „нечовешки условия“.

Преди Нова година единствените претенции, които имаше по отношение на бежанците, бяха свързани с центъра в Харманли, но към момента абсолютно всички там са в нови условия, каза Чирпанлиев (всъщност, имаше и други – при откриването на импровизирания център за временно настаняване в кв. Военна рампа в София от ДАБ се похвалиха, че са получили одобрението на представители на ООН за дома, което беше официално категорично опровергано часове по-късно от Комисариата за бежанците).

Вчера в центъра в Харманли е имало представители на Върховния комисариат на ООН и на български хуманитарни организации, които констатирали, че бежанците там сега са в „сграден фонд, който е реновиран изцяло, в двойни легла със съвсем нови матраци, одеала, чаршафи и няма нито един човек на пода“, каза още шефът на агенцията за бежанците.
 
По думите му агенцията работи без почивен ден, за да изпълнява спешните мерки, изискани от Европейската комисия и разпоредени от премиера Пламен Орешарски. "Към ден днешен се придължаме стриктно към тях. Дори имаме реплика от ЕК, че към този момент се справяме неочаквано добре с поставената задача", изтъкна Чирпанлиев. Работи се по две основни направления – подобряване на социалните условия за хората, търсещи закрила и създаване на организация за даване на бежански и хуманитарен статут във всички центрове, уточни той.

От следващата седмица в центъра в Харманли вече целият процес по даването на статут ще се осъществява на място, обяви Чирпанлиев. "Създадохме съответните технически възможности, за да работят там нашите регистратори и интервюисти, там ще им снемат отпечатъците, там ще се извършва цялата процедура. Това е, за което те мечтаеха през последните три месеца и то започва да се случва". За да се ускорят процедурите се назначават и нови служители - десетима са били наети днес, посочи още той.

От месец в центъра за бежанци в Харманли работи и мисия на „Лекари без граници“, която е финансирала създаването на лекарски кабинети там, съобщи още шефът на ДАБ. На разположение са и линейките на регионалната спешна помощ, а в хасковската болница е определено крило с 50 легла, където ще бъдат лекувани чужденци от центъра при необходимост.

"Мисля, че българската държава може да се справи с този проблем. Вече правителството е това, което трябва да вземе отношение", коментира Чирпанлиев във връзка с настояването на ООН държавите от ЕС да спрат за 3 месеца прилагането на Дъблинската конвенция, съгласно която бежанците на територията на Евросъюза могат да бъдат връщани в първата държава-членка, в която са стъпили.

Във вчерашното изказване на Върховния комисариат за бежанците всъщност освен критики към България имаше и призив за съпричастност на европейските държави с проблема на най-бедната страна от ЕС с осигуряването на условия за бежанците от Сирия. „Това е европейски проблем, не само български, ние призоваваме цяла Европа да сподели това предизвикателство по-справедливо“, заяви един от говорителите на комисариата на ООН Даниъл Макайзък пред в.„Ню Йорк таймс“.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.01 2014 в 20:47

Върховния комисариат за бежанците всъщност трябва да адресира своите критики предимно към Турция, тъй като България просто няма обща граница със Сирия, откъдето нахлува потокът мигранти.

Тези хора следва да получават статут на "бежанци" в Турция, която според международното право е страната-приемник, даваща подобно убежище. След това същите следва да бъдат настанявани в лагери максимално близо до границата откъдето влизат, и когато положението се успокои, да бъдат репатрирани обратно по розните си места.

Когато същите лица обаче се придвижват към Европа и нелегално преминават границата на България, те вече се квалифицират според международното право не като "бежанци", а само като "нелегални емигранти", и следва да бъдат третирани според закона именно като такива.

Така че България не носи подобна отговорност, каквато западняците се опитват изкуствено и фалшиво да ѝ вменят. Освен това страната просто не разполага с ресурс да поеме подобен огромен бежански поток, тъй като е най-бедната страна в Европа, и това също е много добре известно на Върховния комисариат за бежанците.

04.01 2014 в 17:54

Лъжци !!! Всичко, което казват от Агенцията е ЛЪЖА ! Типичните български, долни, лъжливи и корумпирани държавни чиновници - мижитурки. А когато са червени мижитурки, става страшно.