Стефан Константинов: Всички ще загубят от скандала със Спешна помощ

Спешните медици излизат днес на нов протест под прозорците на Таня Андреева

OFFNews 02 юни 2014 в 08:01 3718 2

Д-р Стефан Константинов

Снимка БГНЕС, архив

Д-р Стефан Константинов

"Вместо да започне да се говори какъв е проблемът, с колко ще се увеличат заплатите, започват да валят едни декларации за подкрепа, за контраподкрепа, за искане за оставки, за заставане зад министъра. Това е жалко, защото накрая всички ще загубят - и пациентите, и работещите в Спешната помощ."

Това заяви един от здравните министри в кабинета на ГЕРБ д-р Стефан Константинов. Управлявалият министерството в периода октомври 2010 - март 2012 г. гинеколог бе категоричен, че само с няколко милиона върху сегашния бюджет на Спешна помощ проблемът няма да се реши.

"През 2011 г. изчислихме, че за да функционира добре, на Спешна помощ й трябва бюджет от 150 млн. През 2012 г., когато излязох от министерството, бюджетът той беше 90 млн.

На фона на всички харчове на държавата това не е сума, която ще катурне държавния бюджет, но за да има устойчивост във времето, трябва да се промени функционирането на спешната помощ", категоричен бе той.

Той даде пример с Израел, където отива парамедик, а не лекар. Той преглежда пациента и ако случая не е спешен го изпраща в болница. „След това ви изпращат сметка от 200 до 400 долара за разкарването на линейката. Едно излизане на линейка преди четири години струваше 100 лева”, каза бившият министър.

Той бе категоричен, че трябва да има проверка по случая с починалата Елизабет Димитрова, след който бе уволнено ръководството на Спешна помощ в София, лекарите подадоха оставки и избухнаха протести.

"Конкретният случай, който разбуни духовете, тръгна от фатален инцидент - почина млада жена, линейката закъсняла, объркали улиците, нямало дефибрилатор. За някои неща има обяснения, но грубо нарушение е да няма дефибрилатор. С цялото ми уважение към справедливите искания на колегите тук, за да сме честни към обществото, наистина трябва да се направи проверка и да се търсят конкретни виновни.

Но такива случаи се повтарят и е ясно, че не е само човешка грешка, а за системата. Затова колегите излизат на протести - защото заплатите са ниски, условията са непривлекателни, а трудът е тежък", каза д-р Константинов.

Днес спешните лекари излизат на нов протест пред Министерството на здравеопазването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!