Quantcast

Стефан Константинов: Всички ще загубят от скандала със Спешна помощ

Спешните медици излизат днес на нов протест под прозорците на Таня Андреева

OFFNews Последна промяна на 02 юни 2014 в 08:01 3006 2

Д-р Стефан Константинов

Снимка БГНЕС, архив

Д-р Стефан Константинов

"Вместо да започне да се говори какъв е проблемът, с колко ще се увеличат заплатите, започват да валят едни декларации за подкрепа, за контраподкрепа, за искане за оставки, за заставане зад министъра. Това е жалко, защото накрая всички ще загубят - и пациентите, и работещите в Спешната помощ."

Това заяви един от здравните министри в кабинета на ГЕРБ д-р Стефан Константинов. Управлявалият министерството в периода октомври 2010 - март 2012 г. гинеколог бе категоричен, че само с няколко милиона върху сегашния бюджет на Спешна помощ проблемът няма да се реши.

"През 2011 г. изчислихме, че за да функционира добре, на Спешна помощ й трябва бюджет от 150 млн. През 2012 г., когато излязох от министерството, бюджетът той беше 90 млн.

На фона на всички харчове на държавата това не е сума, която ще катурне държавния бюджет, но за да има устойчивост във времето, трябва да се промени функционирането на спешната помощ", категоричен бе той.

Той даде пример с Израел, където отива парамедик, а не лекар. Той преглежда пациента и ако случая не е спешен го изпраща в болница. „След това ви изпращат сметка от 200 до 400 долара за разкарването на линейката. Едно излизане на линейка преди четири години струваше 100 лева”, каза бившият министър.

Той бе категоричен, че трябва да има проверка по случая с починалата Елизабет Димитрова, след който бе уволнено ръководството на Спешна помощ в София, лекарите подадоха оставки и избухнаха протести.

"Конкретният случай, който разбуни духовете, тръгна от фатален инцидент - почина млада жена, линейката закъсняла, объркали улиците, нямало дефибрилатор. За някои неща има обяснения, но грубо нарушение е да няма дефибрилатор. С цялото ми уважение към справедливите искания на колегите тук, за да сме честни към обществото, наистина трябва да се направи проверка и да се търсят конкретни виновни.

Но такива случаи се повтарят и е ясно, че не е само човешка грешка, а за системата. Затова колегите излизат на протести - защото заплатите са ниски, условията са непривлекателни, а трудът е тежък", каза д-р Константинов.

Днес спешните лекари излизат на нов протест пред Министерството на здравеопазването.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.06 2014 в 00:59

въртят, сучат ... няма реформа ... едно и също! като им опре - пялят джапанките и бягат по болници в чужбина. в края на краищата - да ходят, да се лекуват където си искат. но да дадат дължимото на хората - достъп на всички до здравна помощ ! достъп, т.е. възможност за консумация. и естествено, че всяка консумация се заплаща. никой не иска обратното. всяка излязла линейка праща сметка срещу подписа на пациента, или неговите близки. а после - ако пациентът е осигурен, касата (или застрахователят) му възстановява разхода (напълно или частично, според правилата и договореното). ако ли не - сори, всяко нещо си има цена, гяволъците - също !
а ако досегашните управници (вкупом НЕпожелали да въведат единствено работещата формула) имат желание и възможност да заплащат за групи от населението, които не са осигурени - няма лошо, но нека го заявят публично. нека имат доблестта и кажат на всички онези, които се осигуряват, че са балъци.
чичо от Чичово - бъхтил цял живот и плащал, не стига до болница, тъй като до селото му няма път и обществен транспорт, а леля от Лелино - довели я с линейка, лекували я, изписали я (да е жива и здрава!), чак после станало ясно, че не била осигурена. и продължават да се чудят как ...
болести и неграмотност - това ли е "светлото бъдеще", към което ни водят ? мерси !

02.06 2014 в 12:25

Всъщност няма бърза помощ, няма и болнична помощ, има едно безкрайно хитруване и надцакване за пари - по последни преживелици отпреди десетина дни, когато трябваше да свалим с одеяло неподвижна, сравнително едра жена, докато лекарят от бързата помощ звънеше на пожар, за да намери болница, където да я приемат. Е, закарахме я в една, междувременно й счупихме крака - не сме обучени да носим отпуснат, тежкоболен човек без носилка и стол, ние сме просто негови близки, не санитари. В болницата ни нахокаха, че пациентката "не е перспективна", че всичко могло да се направи на място - от кого, не стана ясно. Гипсираха крака. Сърцето, за което всъщност отидохме, бе определено като неприоритетно. Последва връщане у дома с частна линейка (80 лв.) на другия ден, друг лекар ни каза, че трябвало да си приготвим 1000 лв. за тридневен престой в частна болница, нищо че жената е здравно осигурена, при това с 47 години трудов стаж и тежка диагноза. Така че не само бърза помощ, в България няма и болнична помощ, или поне за онези, които не носят по 1000 лв. в джоба си. И последно - през цялото време ни бе натяквано, че сме досадници и не плащаме, подкуп поискаха дори шофьорът на линейката и санитарката, защото трябвало да сменя памперси...