Андреева отхвърли исканията на лекарите, назначи им нов шеф

За министърката било необяснимо защо лекарите не искали да работят в Спешна помощ

Вероника Шербанова 02 юни 2014 в 16:07 4869 13

Здравният министър д-р Таня Андреева не е приела нито едно от основните искания на протестиращите лекари от Спешна помощ.

Това стана ясно на брифинг след края на срещата й с представители на протестиращите спешни лекари.

Тя не отстъпи пред искането им за връщането на д-р Георги Гелев и д-р Ангел Ангелов в ръководството на Спешна помощ в София. 

Д-р Гелев е в болничен от декември миналата година, така че докато отсъства ще назнача временно изпълняващ длъжността. На поста от утре ще бъде назначен д-р Александър Златанов, директор на РЗИ София-област, допълни Андреева.

Андреева не пое и никакви конкретни ангажименти за заплатите на спешните лекари. "Обясних на колегите, че в рамките на бюджетната година се увеличат заплатите, не е решение само на министъра", каза тя, като допълни, че ще разговаря с финансовия министър Петър Чобанов и после ще може да каже категорично има ли възможност за увеличение на заплатите.

В Центъра за спешна медицинска помощ в София има 189 щата, като част от тях са незаети. Директорът обаче получава пари за заплати за всички бройки и ги разпределя между заетите. Получаваме сигнали, че желаещи да работят в Спешна помощ са връщани, уточни Андреева.

По думите й за момента няма яснота какви точно заплати вземат медиците в ЦСМП. Ясна е само основната заплата, като заедно с допълнителните средства, които получават, заплатите стават и двойно по-високи, коментира министърът.

Министърката обеща да осигури допълнителни екипи за столичното звено. Те ще дойдат от държавните болници в София. 

Разговаряла съм вече с всички държавни болници и ги помолих да осигурят няколко екипа, които ще действат, докато не намерим начин да запълним незаетите щатни бройки, посочи Андреева. 

За нея било необяснимо защо имало толкова незаети места в Спешна помощ в София.

В Спешните центрове в цялата страна има 7000 щата. 400 са незаети, като една четвърт от тях са в София, подчерта здравният министър.

Андреева увери, че заедно с експерти ще се направят предложения за нормативни промени, които засягат Спешна помощ, както и система от правила и стъпки, които самите медици ще трябва да спазват при работата си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!