Андреева отхвърли исканията на лекарите, назначи им нов шеф

За министърката било необяснимо защо лекарите не искали да работят в Спешна помощ

Вероника Шербанова Последна промяна на 02 юни 2014 в 16:07 4283 13

Здравният министър д-р Таня Андреева не е приела нито едно от основните искания на протестиращите лекари от Спешна помощ.

Това стана ясно на брифинг след края на срещата й с представители на протестиращите спешни лекари.

Тя не отстъпи пред искането им за връщането на д-р Георги Гелев и д-р Ангел Ангелов в ръководството на Спешна помощ в София. 

Д-р Гелев е в болничен от декември миналата година, така че докато отсъства ще назнача временно изпълняващ длъжността. На поста от утре ще бъде назначен д-р Александър Златанов, директор на РЗИ София-област, допълни Андреева.

Андреева не пое и никакви конкретни ангажименти за заплатите на спешните лекари. "Обясних на колегите, че в рамките на бюджетната година се увеличат заплатите, не е решение само на министъра", каза тя, като допълни, че ще разговаря с финансовия министър Петър Чобанов и после ще може да каже категорично има ли възможност за увеличение на заплатите.

В Центъра за спешна медицинска помощ в София има 189 щата, като част от тях са незаети. Директорът обаче получава пари за заплати за всички бройки и ги разпределя между заетите. Получаваме сигнали, че желаещи да работят в Спешна помощ са връщани, уточни Андреева.

По думите й за момента няма яснота какви точно заплати вземат медиците в ЦСМП. Ясна е само основната заплата, като заедно с допълнителните средства, които получават, заплатите стават и двойно по-високи, коментира министърът.

Министърката обеща да осигури допълнителни екипи за столичното звено. Те ще дойдат от държавните болници в София. 

Разговаряла съм вече с всички държавни болници и ги помолих да осигурят няколко екипа, които ще действат, докато не намерим начин да запълним незаетите щатни бройки, посочи Андреева. 

За нея било необяснимо защо имало толкова незаети места в Спешна помощ в София.

В Спешните центрове в цялата страна има 7000 щата. 400 са незаети, като една четвърт от тях са в София, подчерта здравният министър.

Андреева увери, че заедно с експерти ще се направят предложения за нормативни промени, които засягат Спешна помощ, както и система от правила и стъпки, които самите медици ще трябва да спазват при работата си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.06 2014 в 20:10

Ейййй, тая патка може да успее да катурне етно-национал-социалистическото правителство!!! Действай Андреева!!! Една лекарска стачка и може да си събирате парцалите! Боклуци с Боклуци такива! ОСТАВКА!

02.06 2014 в 19:38

Май, ще изгори като бушонче тая министърка, хахаха.

02.06 2014 в 19:33

Това е безумие.Проблемите в т.нар."Бърза помощ",са не личностни,а принципни.Те не касаят само София,а всички по-толеми градове.Не познавам дейността и личността д-р Гелев.Проблемите на Помощта,са приоритет на Държавата,в частност,на МЗ.Те не са от днес,или от вчера.Ядното е,че Държавата плаща за чиновници,субсидии за партии,банкети,автомобили,самолети,резиденции,командировки,люби мци 15 и всякакви подобни екстри.Всъщност,плащат го българите,които съвсем прозаично мрат.Близките бесуват,псуват,бият.Лекарите-миньори,не щат да работят там,за да бъдат бити,убити,псувани и мразени.А Г-жа Министърът,маха някакъв си Гелев,за да сложи...чиновник от РЗИ!?"Нет Гелев,нет проблема"...да бе,да.Жалка,пошла,политическа идилия.На гърба на хората,на гърба на някакви си лекари.Какво тук значи някаква си личност.....

02.06 2014 в 18:57

Принципно не съм почитател на нападките на основа физика, обаче тази снимка ме навежда на мисълта, че Андреева много прилича на клингонец. Който е гледал Стар Трек, ще разбере.

02.06 2014 в 17:42

Абе, къде е Корумбашев ?
Да не е "на кино" ?
от 15:15

02.06 2014 в 17:28

Умри Ковро !!!

02.06 2014 в 17:13

...Ами след като шефа на икономиката в Парламента - Данчо Ментата - е обещал на ромския електорат на ДПС, да ги прави на "санитарни каруци" , какво й остава министърката?

02.06 2014 в 17:01

Много си е готина Министърката. Оня престъпник Гелев съзнателно държи много незаети бройки. Министерство на здравеопазването му превежда пари, толкова че да има за заплати за всички щатни бройки. Но при наличието на свободни бройки остатъците от тези пари си поделят между действително назначените служители. Казват му ДМС (Допълнително материално стимулиране). Така и самите служители имат интерес да остане Гелев. Тази мафиотска схема трябва да бъде разбита, защото от това изкуствено подържане на малко екипи в столицата страдат невинни граждани.

02.06 2014 в 16:45

Само като я погледна и изгубвам контрол - мога да изръся десетки обиди по адрес на това нещо, сложено за мин. на здравеопазването. Все е имало дебилни, но като нея, спортната, образователната и гл. сек на МВР никога не е имало :(((((((

02.06 2014 в 16:30


Патка глъмава, проста, нагла!
"За нея било необяснимо защо имало толкова незаети места в Спешна помощ в София."
Необяснимо е, как все още някой работи там!