Стефан Янев: Ние сами избираме своето бъдеще

Георги Ангелов 21 януари 2022 в 17:44 2291 2

Снимка Архив/БТА

Позицията на руското външно министерство трудно може да се интерпретира като положителен сигнал в контекста на интензивните дипломатически усилия за деескалация на напрежението, възникнало по Източния фланг на НАТО. Така започва позицията на министъра на отбраната Стефан Янев след като стана ясно, че Русия иска изтегляне на силите на НАТО от България и Румъния, които се присъединиха към алианса след 1997 г.  "Ние сами избираме своето бъдеще", заявява още в позицията си Янев, след като призовава в него за прагматичен подход и двустранно решаване на проблемите, които Русия смята, че има с България, а не да се обръща към САЩ. 

Ето, какво още каза той: 

"Изострянето на риториката идва в момент, когато е налице нова динамика в отношенията между НАТО и Руската Федерация. В условията на възобновения диалог в Съвета НАТО-Русия, респ. - когато вече имаме функциониращи канали за комуникация, е трудно да бъде рационализиран подобен тип говорене. Прагматичният подход предполага, че проблемите в двустранните и/или съюзни отношения следва да бъдат адресирани в съответните институционални формати. Ако Руската Федерация има притеснения за собствената си сигурност, които имат отношение към България, те следва да бъдат представени включително и на двустранно ниво. Към настоящия момент пред мен не са поставяни въпроси от подобно естество.

Успехът на прилаганите дипломатически средства за деескалация на напрежението и за разрешаването на възникналите конфликти зависи от волята и искреното желание на ангажираните страни да водят ефективен, прагматичен и смислен диалог. Ултимативният подход, от друга страна, не просто е неконструктивен, но би довел до последваща ескалация, от която никой в крайна сметка няма интерес. В този смисъл поведението, демонстрирано от Руската Федерация, трудно би могло да се впише в рамките на усилията за разрешаване на проблемите на сигурността по пътя на диалога и дипломацията.

България е суверенна държава, която сама решава как да дефинира и реализира своята вътрешна и външна политика, каква да бъде линията ѝ на поведение в международните отношения, респективно – в какви съюзи да участва. Ние сами избираме своето бъдеще. Решенията, които касаят България, се взимат от легитимните български власти в съответствие с Конституцията на страната и националната законодателна уредба. Националните ни интереси са и ще продължат да бъдат отправна точка за всяко наше решение и действие."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1920

3

Ferdo the ant

22.01 2022 в 11:10

Този с петолъчката на челото трябва да бъде уволнен незабавно.

3714

2

GB

21.01 2022 в 20:48

Русия не трябва дори да си мисли, че все още може да определя развитието ни!
България е НАТО. Натовски са и българските войски.
Все едно ние да им кажем да си махнат войските от русия.