Русия настоява НАТО да се изтегли от България и Румъния (обновена)

OFFNews 21 януари 2022 в 11:04 9510 5

Руските предложения за гаранции за сигурност предполагат изтегляне на силите на НАТО от България и Румъния, които се присъединиха към алианса след 1997 г., съобщи руското външно министерство, цитирано от РИА Новости.

"Един от стълбовете на нашите инициативи, който споменахте, е умишлено формулиран много ясно и не позволява двусмислени тълкувания. Имам предвид изтеглянето на чуждестранните сили, оборудване и въоръжение, както и други стъпки за връщане към конфигурацията от 1997 г. на територията на държави, които към тази дата не са били членки на НАТО. Това включва както България, така и Румъния", заяви външното министерство в писмени отговори на въпроси за годишната пресконференция на Сергей Лавров.

Преди два дни генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заяви, че е поканил Москва и съюзниците от пакта за нови разговори, в които да се търсят механизми за деескалация на кризата между Украйна, Русия и НАТО.

Преди дни руският министър на външните работи Сергей Лавров нарече "нервен срив" приетия от Конгреса на Съединените щати законопроект за нови санкции срещу Русия. А заместникът му Сергей Рябков обяви, че засега Москва не вижда смисъл от продължаването на преговорите с Вашингтон.

В ефира на Първи канал Сергей Лавров каза, че до седмица очаква от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг писмен отговор на руските предложения за гаранции в сферата на сигурността. И допълни, че от отговора ще зависят по-нататъшните действия на Русия.

На този фон Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС поиска в НС спешно да бъдат поканени премиерът Кирил Петков, външният министър Генчовска, както и министърът на отбраната Стефан Янев. Тя определи позицията на руското външно министрество като заплаха за националната сигурност и призова за спешно решение, взето съвместно от правителството и парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

6

dolivo

21.01 2022 в 19:37

гладни комай за власт и влияние Руски бюрократи, като никой не им приема посредствените бизнес партньорства, се чудят какво да измислят.

низка политическа култура за срам на величествената им литература и наука.

1400

4

nijluz

21.01 2022 в 11:55

На Путин му се клани столчето и се мъчи да се спаси.
Очаквам включване на редовните руски лайнометки тук

14048

3

voododoll

21.01 2022 в 11:29

Явно обмислят да анексират още държави освен Украйна...

3714

2

GB

21.01 2022 в 11:29

Ние сме България, а не 16та република на СССР...което вече изчезна от картата. Не на руска намеса в политиката на България. Стига ни, че още не можем да се изчистим от руски зависимости!