Станишев: Стига партизанщина, нужни са национални приоритети

Нели Чолашка, Брюксел 25 март 2015 в 15:52 3097 7

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев

Ние от 25 години от партизанщина нямаме един голям икономически, един голям инфраструктурен проект. Всяко правителство отрича направеното от предходното.

Това обяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев в Брюксел в отговор на въпрос как гледа на идеята на премиера Бойко Борисов за газов хъб в България.

Той уточни, че не отхвърля усилията на за този проект, но са нужни последователни усилия. "Трябват ни национални приоритети", допълни Станишев.

Относно плана „Юнкер“, по който на страните от ЕС ще бъдат отпуснати 320 милиарда евро за инвестиционни проекти, лидерът на ПЕС смята, че държавите от Източна Европа - България, Румъния, Чехия, Словения, трябва да се обединят в общи инициативи, за да не подминат парите нашия регион.

Средствата по плана „Юнкер“ ще се раздават на конкурентен принцип - за най-добрите проекти.

Станишев очаква планът да заработи от лятото. По думите му един от приоритети е енергийната ефективност.

„За да бъде приложена енергийната ефективност разумно, не може да е просто саниране на стари блокове, което няма да доведе до нужния икономически резултат", категоричен е той.

Сергей Станишев предупреди, че какъвто и да е размерът на парите по плана Юнкер за България, може да бъде похарчен умно, но може да бъде похарчен и глупаво.

„Тегленето на заеми е живот на кредит и просто купуване на политическо време, натоварва и то с много следващите правителства и поколения. Тези пари просто могат да потънат в пясъка без никакъв икономически ефект“, коментира още Станишев намерението на правителството да изтегли заем от 16 млрд. лв. през следващите 3 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!