Станишев: Чехия ни подкрепя за Шенген

OFFNews 13 март 2015 в 17:55 3151 3

Само за една година в управлението Вие върнахте надеждата и доверието на гражданите в страната и властта, заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев пред 750 делегати на Конгреса на Чешката социалдемократическа партия в Прага. Той поздрави премиерa на страната Бухослав Соботка за постигнатите резултати на управлението.

Министър-председателят на Чехия изрази пред Сергей Станишев подкрепата на страната му за влизането на България в Шенген, защото, по думите му, това е справедливо.

Соботка сподели пред президента на ПЕС, че работата му в коалиция не е лесна, а от своя страна Сергей Станишев разказа за своя управленски опит.

Сред гостите на Конгреса е и министър-председателят на Словакия Роберт Фицо. Двамата премиери и Сергей Станишев обсъдиха методите за справедливо прилагане на Плана "Юнкер", както и това, че проектите на страните за финансиране трябва справедливо да бъдат оценявани по регионален баланс. Тази идея ще бъде предложена от премиерите социалисти на предстоящия Европейски съвет, като Сергей Станишев изрази надежда и българското правителство да застане зад нея.

Пред делегатите на Конгреса президентът на ПЕС изрази задоволство от факта, че за миналата година страната бележи икономически растеж от 2,5%.

„Няма как постиженията Ви да не бъдат забелязани и в социалната сфера. За една година изпълнихте над половината си предизборни ангажиминти. Вдигнахте минималната работна заплата и пенсиите в страната", каза още Станишев в Прага.

„Има много предизвикателства пред Европа. Трябва ни икономически растеж и нови работни места, за да се възстановим от кризата. Предстоят ни много реформи. Поздравявам Бохуслав Соботка за смислените реформи и напредъка, който постига правителството му, особено в областта на данъчната система, основополагаща за стабилността на държавата. Работата по намаляване на ДДС за стоките от първа необходимост, печатните издания и книгите показва загриженост за гражданите и съм сигурен, че ще продължавате напред като намалите ДДС и в други сектори, като хранителния", заяви пред делегатите Сергей Станишев.

По думите му постигнатите резултати от премиера Соботка и социалдемократите са видими на европейско ниво.

Президентът на ПЕС заяви пред делегатите, че е необходимо увеличение на предварителното финансиране на младежката гаранция, създаването на Европейски фонд за стратегически инвестиции, както и разкриване на нови работни места, особено за младите хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!