Станишев призова ЕС да помогне на македонците срещу Груевски

OFFNews 21 май 2015 в 13:40 4859 11

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев призова ЕС да помогне на македонските граждани, които се борят срещу "авторитарния режим" на премиера Никола Груевски. 

По време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург Станишев взе участие в дебат за ситуацията в Македония. В речта си той подчерта, че от първенец в европейската интеграция сред страните, стремящи се към членство в ЕС, при управлението на Груевски Македония е изпаднала в трайна и дълбока политическа криза. По думите му има сериозни опасения за начина на функциониране на държавните институции, а правителството на практика не успява да демонстрира уважение към основни демократични ценности и стандарти, залегнали в процеса на разширяване на ЕС.

Станишев изрази съжаление, че европейските институции са подценили ситуацията в Македония през последните години и са позволили развитието на авторитарен режим в страна-кандидат за членство. Според евродепутата, сегашното правителство използва всички държавни служби за своя изгода и е подчинило бизнеса, медиите и съдебната система.

"Европейският съюз не може да реши всички вътрешни проблеми на страната, но трябва да използва всички възможни средства, за да подпомогне гражданите в техния стремеж към справедливост и демокрация", заяви той. 

Лидерът на европейските социалисти припомни, че в неделя е присъствал на гражданския митинг в Скопие не за да поучава или проповядва, а за да чуе гласа на гражданите. Той изрази задоволството си, че хора с различни политически убеждения и етнически произход, представители на гражданското общество и неправителствени организации са се обединили в искането си, за защита на основни права и свободи, в защита на демокрацията в страната.

Той цитира студент от протеста: "Не става дума за това кой е на власт и кой – в опозиция, а за самото функциониране на държавата".  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!