Станишев призова ЕС да помогне на македонците срещу Груевски

OFFNews Последна промяна на 21 май 2015 в 13:40 4163 11

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев призова ЕС да помогне на македонските граждани, които се борят срещу "авторитарния режим" на премиера Никола Груевски. 

По време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург Станишев взе участие в дебат за ситуацията в Македония. В речта си той подчерта, че от първенец в европейската интеграция сред страните, стремящи се към членство в ЕС, при управлението на Груевски Македония е изпаднала в трайна и дълбока политическа криза. По думите му има сериозни опасения за начина на функциониране на държавните институции, а правителството на практика не успява да демонстрира уважение към основни демократични ценности и стандарти, залегнали в процеса на разширяване на ЕС.

Станишев изрази съжаление, че европейските институции са подценили ситуацията в Македония през последните години и са позволили развитието на авторитарен режим в страна-кандидат за членство. Според евродепутата, сегашното правителство използва всички държавни служби за своя изгода и е подчинило бизнеса, медиите и съдебната система.

"Европейският съюз не може да реши всички вътрешни проблеми на страната, но трябва да използва всички възможни средства, за да подпомогне гражданите в техния стремеж към справедливост и демокрация", заяви той. 

Лидерът на европейските социалисти припомни, че в неделя е присъствал на гражданския митинг в Скопие не за да поучава или проповядва, а за да чуе гласа на гражданите. Той изрази задоволството си, че хора с различни политически убеждения и етнически произход, представители на гражданското общество и неправителствени организации са се обединили в искането си, за защита на основни права и свободи, в защита на демокрацията в страната.

Той цитира студент от протеста: "Не става дума за това кой е на власт и кой – в опозиция, а за самото функциониране на държавата".  

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.05 2015 в 00:55

Станишев без мисия не може да живее. Беше му мисия да се бори срещу Борисов, сега му е мисия да се бори срещу Груевски. Горкият комплексиран п...., ако осъзнае, че е кръгла нула, дали ще ни отърве от присъствието си?

21.05 2015 в 15:41

@Кънчо
Абе Кънчо нали беше против гейщината бе мушморок? Сега налиташ на мъжко-тц,тц! Писна ти вече да си пасивен? Ами какво да ти кажа-да си мислил навремето! Та ти ли ще ме почваш бе импотентна еректилно дисфункционална гнидо? Я ела да ти обърша един цигански шамар и да те накажа до стената с вдигнати нагоре ръце като паризанин на разпит, нали много си падаш по партизаните...Сега конкретно: Първо си виж малоумните писания в подкрепа на СерГЕЙ и тогава си отваряй миризливата уста и второ: не, не мисля!

21.05 2015 в 15:38

Божидар Димитров - Станишев викаше на митинга в Скопие „Долу корупцията” – пълен смях!

21.05 2015 в 15:30

@Кънчо
Абе Кънчо нали беше против гейщината бе мушморок?Сега налиташ на мъжко тц, тц!Та ти ли ще ме почваш бе импотентна еректилно дисфункционална гнидо? Писна ти да бъдеш пасивен?! Какво да ти кажа-да си мислил навремето. Та ела де, тъкмо ще те нашамаросам и накажа прав в ъгъла с вдигнати нагоре ръце като партизанин на разпит, нали обичаш партизаните!Сега конкретно- я си виж малоумните постове в защита на СерГЕЙ и тогава говори дебил с дебил.И второ-не, не мисля!

21.05 2015 в 14:48

Този наглец и мижитурка мисли ли преди да каже нещо въобще?

21.05 2015 в 14:46

А миналата година говореше, че трябва да покажем характер пред ЕС и да не ги слушаме за Южен поток. Изводите са ясни...

21.05 2015 в 14:37

Ебем наред. Подмивай си дупенцето и зъбките, че идвам да те почвам! Свидетели ти не трябват.
;)


херсонското копеленце, "изследвач" на шинели и пагони не може да ми бъде кумир. Не.
Всъщност като че ли е по-добре той отколкото магнолийчо. Не смяташ ли?

21.05 2015 в 14:16

Кънчо къде си бе мамин сладък? Къде ти е дежурното коментарче? Да не засмука тиня? Изглежда кумирът ти Станишката и теб обърка...ами сега? Ко праим Кънчо!?!

21.05 2015 в 14:10

Няма отърване от тая гнида! с 300 зора го изгонихме от България, той отишъл Македония да оправя. ОСТАВКА, ГНИДО!

21.05 2015 в 13:48

аахахахаха ... :))) не мога! Тоя с Местан се целува, на Путин духа, днес в нов филм. Неуморен!

Кунчо и нулата, ко ви казаха да пишете ве?