Станишев се присъединява към протестите в Скопие

OFFNews 16 май 2015 в 15:45 4703 4

Евродепутатът и президент на ПЕС Сергей Станишев ще участва в протеста срещу правителството на македонския премиер Никола Груевски в Скопие, който ще се състои тази неделя.

Вчера той изпратил писмо до лидерите от европейското социалистическо семейство, в което пише, че ще участва в демонстрациите заедно с евродепутатите Кнут Флекенщайн и Ричард Хауи.

„Като продължаваме да подкрепяме фундаменталното демократично право на гражданите да се събират и протестират мирно, повтаряме нашия призив към всички страни да се въздържат от прояви на насилие", се казва в писмото на Станишев.

Евродепутатът пише още, че продължаващото бездействие поставя под сериозно съмнение ангажираността на правителството с демократичните принципи и ценности и подкопава напредъка на страната към членство в ЕС и НАТО.

„Вярваме, че бъдещето на Македония е в Европейския съюз. В същото време обаче е крайно време правителството да започне активен, приобщаващ диалог на добрата воля, за да се намери решение на политическата безизходица, заложници на която стават македонските граждани, и най-накрая да подкрепи с действия основните ценности и демократични стандарти, залегнали в процеса на разширяване на ЕС”, категоричен е лидерът на ПЕС.

Темата за ситуацията в Македония била водеща и по време на провелата се в понеделник годишна конференция на ПЕС в София, посветена на страните от Западните Балкани.

„В светлината на последните събития, дискусиите се фокусираха върху ситуацията в Македония. В обща декларация изразихме дълбоко съжаление от случилото се в Куманово и призовахме правителството да предприеме всички необходими мерки да избегне други кръвопролития и да призове за национално единство”, пише още в писмото.

„ПЕС е дълбоко загрижена от растящото напрежение в страната. Ние винаги сме подкрепяли усилията й за присъединяване към ЕС и НАТО и винаги сме отстоявали върховенството на закона, свободата на медиите и независимостта на съдебната система. Като приятели и партньори сме изразявали и притесненията си относно продължаващата политическа криза. Правителството обаче все още не е направило нищо по многобройните обвинения в злоупотреби, за които свидетелстват изнесените от СДСМ материали”, категоричен е Станишев.

Освен това Станишев приканва лидерите на партиите от ПЕС да следят отблизо развитието на ситуацията и да подкрепят демократичните стремежи на македонските граждани.

Напрежението в Македония ескалира след нови скандални разкрития за убийството на 21-годишния Мартин Нешковски. Той бе пребит до смърт от полицаи в центъра на столицата през юни 2011 г., по време на празненствата за изборната победа на Груевски. Властите обаче прехвърлят вината на обикновен охранител.

Новите разкрития бяха направени от опозиционния лидер Зоран Заев. Той пусна телефонни разговори на Груевски, вътрешния министър Гордана Янкуловска и директора на Агенцията по сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков, който е и братовчед на премиера.

От записа става ясно, че тримата се опитват да прикрият истинския убиец на младежа и да набедят служител от охраната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови